Hlavní obsah

Ovládání auta přes telefon dává větší smysl, než se zdá

Foto: Mercedes

Mercedes me aplikace

Automobilový svět se za posledních pár let velmi změnil. Nejen příchod elektrifikace, ale také všech možných technologií, které nám mají pomáhat za volantem. Určité věci vám žití s automobilem mohou zpříjemnit i ve chvíli, kdy zrovna pijete váš ranní šálek kávy a teprve se na cestu chystáte. Co přesně myslím? Dálkové ovládání pomocí chytrého telefonu.

Článek

Své aplikace na chytré telefony má nejedna automobilka. Nejde tedy jen o doménu například Mercedesu, Audi, BMW nebo Škody Auto. Kdepak. Aplikaci má i takové Volvo či Porsche. Některé z nich nabízí i aplikaci pro chytré hodinky. A k čemu je taková aplikace dobrá?

Odemknout, zamknout či zatroubit

Základem prakticky pro všechny jmenované automobilky jsou funkce, jako je odemčení automobilu, popřípadě jeho zamčení. Známe to asi každý, kdy ve spěchu auto zamkneme, ale pak si nejsme jistí, zda jsme ho opravdu zamkli? V tu chvíli stačí vytáhnout telefon a vše zkontrolovat. V lepším případě se stačí podívat například na vaše Apple Watch. Další funkcí je informace o stavu vozidla, množství pohonných hmot nebo poloze. Příjemná funkce je, kde si přes chytrý telefon zvolíte cílovou adresu vaší cesty a tu si pošlete přímo do auta. Nechybí ani možnost nechat auto zablikat či zatroubit.

Některé automobilky jdou ještě o něco dál, a tak přes aplikaci můžete zjistit i informace o množství oleje, jak moc máte sjeté brzdové destičky, zda máte dobrý tlak v pneumatikách nebo zjistit, kdy vás čeká další servisní prohlídka.

Jestliže vůz používáte jako firemní, pak s velkou pravděpodobnosti musíte dělat knihu jízd. Například takové Volvo vám v této nepříjemné záležitosti bude oporou. Přímo v aplikaci vidíte informace o vaší poslední cestě. Tu si můžete označit jako cestu soukromou či firemní. Přes aplikaci nebo webové rozhraní si pak vše vyexportuje do Excelu a máte vyhráno. Příjemná záležitost.

S příchodem zimy je využití ještě vyšší

Možnosti popsané výše jsou shodné prakticky pro všechny modely, které umožňují vzdálené ovládání. Jinak jsou na tom elektrifikovaná auta. Především plug-in hybridy a elektromobily. Logicky se nabízí, že právě u těchto druhů pohonů můžete sledovat, kolik procent baterie máte k dispozici i kolik na ni urazíte kilometrů.

Další funkcí je možnost načasovat si nabíjení. Pokud máte například přes noc levnější proud než přes den, přes aplikaci si můžete nastavit, kdy se má auto začít nabíjet. Bez ohledu na to, že auto připojíte k síti už o několik hodin dříve. Přes telefon jde samozřejmě i zkontrolovat, zda se auto opravdu nabíjí.

Co však s příchodem zimy oceníte asi nejvíc, to je možnost nechat si auto vytopit na příjemnou teplotu. Samozřejmě, že dotyčná funkce není doménou jen elektrifikovaných automobilů. Nezávislé topení nabízejí i spalovací motory. Zmiňuji to zde vzhledem k tomu, že u elektrifikovaných aut máte vše v jedné jediné aplikaci. Ať už odjíždíte každý den ve stejný čas do práce nebo si auto necháte přes aplikaci vyhřát o víkendu, vždycky jde o příjemnou věc. V létě to samozřejmě funguje stejně, jen v autě nebudete mít hotovou saunu, ale pohodovou a přiměřenou teplotu. Příjemnou věcí je, že aplikace od některých automobilek jdou chránit nejenom heslem, ale například na iPhone pomocí Touch ID či Face ID.

Nejen ovládat, ale odemykat pomocí telefonu

Další rozměr taková aplikace ve vašem chytrém telefonu dostane ve chvíli, kdy budete moci svůj automobil přes telefon odemknout i startovat. Tuto technologii nabízí například Mercedes třídy S či nové BMW X5. Celá technologie funguje na principu NFC (Near-field Communication). Technologie bohužel nepodporují všechny telefony. Většinou pouze vlajkové lodě jednotlivých výrobců. Výhodou je, že NFC funguje, ačkoliv máte zrovna mobil vybitý. Strach o to, že se do auta nedostanete, když vám někdo mobil ukradne, je tedy zcela mylná.

Například u BMW vám musí první spárování s telefonem provést nejdříve servis. Poté můžete klíček od automobilu „zahodit“. Od jiných automobilek však víme, že tato technologie prozatím nefunguje ani ve všech zemích. Například v Německu vám to fungovat může, ale v České republice ne. Jde spíše o ukázku technologie budoucnosti než hojně využívanou funkcionalitu. Zmíním se však ještě o jedné vlastnosti. Ve chvíli, kdy máte klíč od vašeho auta ve formě chytrého telefonu, můžete pak na dálku „nasdílet“ klíč k autu někomu jinému a auto mu tak půjčit.

Na první pohled se to může všechno zdát jako další zbytečnost. Rozhodně proti takovému názoru nic nemám. Na druhou stranu integrace všeho do telefonu dává smysl. Ruku na srdce, kdo z vás snad nechává mobilní telefon daleko od sebe? Většinu času máme mobilní telefon při ruce. Nechat tedy klíč od auta doma a vše řešit pomocí telefonu je s velkou pravděpodobností záležitost, která bude za pár let běžná. Ale kdo ví. Každopádně možnost vytopit si či vyklimatizovat vozidlo, aniž byste museli nosit druhý klíč od nezávislého topení, je prostě příjemná pomoc. A zbytek už je pouze bonus.

Dali byste přednost ovládat i odemykat automobil pomocí chytrého telefonu?
ANO
83,3 %
ANO
16,7 %
Celkem hlasovalo 186 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Apple Watch
Načítám