Hlavní obsah

Ostuda při představení Tesly Cybertruck – proč k ní došlo?

Foto: Tesla

Ta dvě rozbitá okna rozhodně nebyla v plánu...

Říci, že představení picku-upu Cybertruck vyvolalo rozporuplné reakce, by bylo hrubé podcenění skutečné situace. Část fanoušků šílela nadšením, ale většina jen nevěřícně zírala, zatímco celý internet se nezřízeně bavil spoustou různých vtipů na sci-fi design nového modelu Tesly. To ale nebyl ten největší šok celé prezentace.

Článek

Ten přišel ve chvíli, kdy Elon Musk prezentoval neobvyklé užitné vlastnosti svého nového výtvoru. Cybertruck má totiž panely karoserie z nerezové oceli, jakou používá i jeho vesmírný program SpaceX, a nerozbitná skla. To první potvrdily údery kladivem do boku vozu, které po sobě nezanechaly žádnou stopu (karoserie má odolat i výstřelům z 9mm pistole). Jenže když pak šéfdesignér Franz von Holzhausen hodem ocelovou koulí testoval odolnost bočního nerozbitného skla, rozbilo se…

„Oh my f****** god,“ zareagoval překvapený miliardář a vynálezce Musk. Tahle část prezentace rozhodně nešla podle plánu, což rozvířilo vody kolem nové Tesly Cybertruck ještě víc. Kromě šílejícího internetu se totiž vylekali i investoři společnosti – hodnota akcií společnosti okamžitě spadla o 768 milionů dolarů (cca 18 miliard korun), tedy o 6,1 %.

To číslo zní samozřejmě příšerně, ale hodnota společnosti i tak zůstává za úrovni 23,6 miliard dolarů, takže budoucnost automobilky rozhodně není nijak ohrožena. A i přes hodně vlažné prvotní reakce to vypadá, že Tesla Cybertruck bude hit – Elon Musk už potvrdil, že firma přijala za prvních pár dní přes 200 tisíc závazných objednávek!

A co ta ostuda s rozbitými nerozbitnými skly? Musk na videu ukázal, že při zkoušce těsně před oficiálním odhalením sklo údery ocelové koule vydrželo. Za vším tak pravděpodobně byl předcházející úder kladivem do dveří, který poškodil základnu skla, a to pak nevydrželo následný náraz vrženého projektilu.

Musk každopádně slíbil, že on a jeho technický tým všechno důkladně prověří a do sériové výroby bude vše tak, jak slíbil. Ostatně na to má ještě dva roky – Cybertruck začne sjíždět z výrobní linky ke konci roku 2021.

Reklama

Načítám