Hlavní obsah

Opel Combo Life – král praktičnosti

Foto: Jakub Deml

Německá automobilka Opel (už pod křídly francouzského koncernu PSA) nabízí svůj model Combo hned ve dvou variantách, a to v užitkové verzi Van a rodinné Life. A právě druhou verzi v pořadí jsme měli k dispozici na týdenní test. Jak už její název napovídá, oproti užitkové verzi by měla být tak trochu více do života. A taky, že je!

Článek

Opel Combo se řadí do kategorie MPV a vypadá, jak to jen říct, zkrátka jako krabice. Což může znít poněkud hanlivě, ale vlastně není. Víte totiž, kolik se toho do takové krabice vejde? My to už víme a věřte, že opravdu hodně. Ale popořadě.

Svým designem Combo nijak neoslní. To ale v tomhle segmentu není výjimečné a vlastně ani tolik důležité. Tohle auto si nekupujete, abyste omračovali okolí, ale protože moc dobře víte, co chcete. Chcete pohodlně a bezpečně odvézt svou rodinu i se všemi věcmi, a to tahle krabice s bleskem ve znaku splní na jedničku. A to dokonce i v případě, že vás je víc než pět. Opel totiž nabízí i sedmimístnou XL verzi, jež skýtá minimální objem zavazadlového prostoru 850 litrů, který lze ale navýšit až na závratných 2 693 litrů.

Foto: Jakub Deml

Vzhledem Combo neoslní, o to víc je ale praktické

Combo je postavené na stejné platformě jako třeba Citroën Berlingo nebo Peugeot Rifter. Jeho hlavní devizou je prostornost, praktičnost a dobré uspořádání odkládacích prostor. Interiér je vzdušný, nabízí dostatek prostoru na nohy i nad hlavou a zadní řada sedadel se skládá ze tří plnohodnotných sedaček, na kterých mohou pohodlně sedět bez pocitu stísněnosti i dospělé osoby, případně se na ně vejdou vedle sebe tři dětské autosedačky.

Praktické jsou i zadní vysouvací dveře po obou stranách, které usnadňují nastupování a navíc se nemusíte bát, že vaše ratolesti na parkovišti u supermarketu otlučou dveřmi okolo stojící auta. Dobře přístupný je i zavazadlový prostor s nízko položenou nakládací hranou.

Foto: Jakub Deml

Na nedostatek prostoru si posádka stěžovat nemůže

Co nás mile překvapilo byla výbava testovaného vozu. To, že si kupujete auto z kategorie MPV, automaticky neznamená, že musíte za každou cenu strádat. A v Opelu to evidentně vědí, čehož bylo naše Combo důkazem. Nechybí například head-up displej, parkovací kamera s možností pohledu shora, navigace, parkovací asistent nebo panoramatická střecha s úložným prostorem uprostřed. K tomu je tu samozřejmě pěkná řádka bezpečnostních systémů, jako je asistent jízdních pruhů či nouzové brzdění, až byste skoro zapomněli, že sedíte v „krabicoidním” autě a ne v sedanu některé z prémiových značek.

O tom, že řidič se za volantem cítí dobře, není vzhledem k výše řečenému pochyb. Posez je ale stále tak trochu jako v dodávce – řidič sedí poměrně vysoko a má dobrý výhled z kabiny. Slabším aspektem jsou pak tvrdé plasty, které jsou téměř všude a celkový dojem z interiéru tak snižují. Vhod naopak přijde hned několik odkládacích prostor, které jsou po ruce řidiči i ostatním pasažérům.

Zajímavě pojali v Opelu ovládání automatické převodovky, kdy namísto klasické řadicí páky najdete na středovém panelu jen decentní kolečko, jehož otáčením měníte režimy převodovky. Dominantou interiéru je pak středový displej infotainmentu, který je čitelný a dobře na očích. Najdeme v něm stejný systém jako v současných vozech Peugeot nebo Citroën.

Foto: Jakub Deml

Kulatý volič řazení, infotainment shodný s ostatními vozy koncernu PSA a tvrdé plasty všude okolo, to je interiér Opelu Combo

Příjemným překvapením jsou jízdní vlastnosti vozu. Tady se na rozdíl od interiéru nedá o dodávce mluvit, Combo jede mnohem víc jako osobák. Námi testovaná naftová patnáctistovka je velmi kultivovaná a Combu poskytuje dostatek výkonu, a to i v případě plného naložení. Navíc v kombinaci s osmistupňovým automatem tvoří skvěle sehranou dvojici. Řazení je plynulé, v případě potřeby převodovka ochotně podřadí, zkrátka dělá to, co po ní řidič chce, aniž by se jí musel jakkoliv zabývat.

Při vyšších rychlostech nebo svižnějších průjezdech zatáčkou je samozřejmě trochu znát větší výška vozu – auto se lehce naklání a na pohodlí nepřidají ani sedačky bez dostatečného bočního vedení, které tak váš pocit, že je auto již na hraně přilnavosti, ještě více posílí. Výšku vozu také pocítíte při silnějším větru například během jízdy po dálnici, v těch chvílích jsou poryvy větru dost cítit.

Podvozek je ale pohodlný, a delší cestování v Combu je tak při běžné jízdě velmi komfortní. Výrobcem udávaná spotřeba paliva (kombinace města a mimoměsta za 4,3 litru) je sice z říše sci-fi, při úsporné jízdě se ale jistě pod šest litrů nafty na sto kilometrů dostanete. Nám se během redakčního testu pohybovala spotřeba mezi 6,5 a 7 litry, jezdili jsme ale místy dynamičtěji.

A víte co? Combo se mi na první pohled příliš nelíbilo, to přiznávám. Přece jen to není žádný prvoplánový krasavec. Po pár dnech jsem ale změnil názor, zvykl si na něj a až mě překvapilo, že se mi ho vlastně ani nechtělo vracet. Není to jako láska na první pohled, ale čím déle s ním jste, tím ho máte radši. A tak to má v životě být, ne?

Pořizovací cena nového Opelu Combo Life začíná na 339 900 korunách (s benzinovým motorem 1,2 Turbo 81 kW/110 k v základní výbavě Selection). Námi testovaný kus byl naopak s dieselovým motorem, automatickou převodovkou a v nejvyšším výbavovém stupni Innovation, jeho cena se tedy vyšplhala až na 632 300 korun.

Technické údaje
Motorvznětový čtyřválec, 4 ventily na válec, uložený vpředu
Zdvihový objem1 499 cm3
Plněnípřeplňování turbodmychadlem
Výkon96 kW (131 koní) při 3750 ot./min.
Točivý moment300 Nm při 1750 ot./min.
Převodovkaosmistupňová automatická
Pohonpředních kol
Pohotovostní hmotnost1 505 kg
Akcelerace 0-100 km/h11,4 sekundy
Maximální rychlost184 km/h
Spotřeba (kombinace)6,5 litrů na 100 kilometrů
Objem palivové nádrže50 litrů
Kola a pneumatiky205/55 R17
Rozměry (délka/šířka/výška)4 403/1 848/1 841 mm
Rozvor2 785 mm
Objem zavazadlového prostoru597 (2 126) litrů

Reklama

Související témata:
Načítám