Hlavní obsah

Odhalování nového Renaultu Clio pokračuje exteriérem

Foto: Renault

Design nového Clia je evolucí předchozí verze, působí však hodnotnějším dojmem

Je to paradox: nové Clio stojí na úplně nové platformě, má nové motory, kompletně nový interiér a spoustu nových technologií, ale design exteriéru vypadá jako facelift předchozí generace. Ale vlastně proč ne – je to důkaz, že se původní design opravdu povedl a co fungovalo, nebylo třeba nijak zásadně měnit.

Článek

To ale neznamená, že si nové Clio s tím starým spletete. Zpředu totiž kvůli novému tvaru LED světel vypadá jako zmenšený Mégane. Světla LED Pure Vision jsou již v základní výbavě modelu (!), takže budou všechny verze vypadat stejně pěkně.

Foto: Renault

Na přídi nejvíce zaujmou nové LED světlomety, které budou ve standardní výbavě

Boční profil je hodně podobný minulému Cliu, jediným jasně patrným rozdílem je prolis pod zpětným zrcátkem budící dynamický dojem (bude tam mít Clio RS funkční výdech horkého vzduchu z motoru?) a absence malého a prakticky nepoužitelného okýnka za druhým párem dveří – do prolisu po jeho zrušení se přestěhovaly kliky, které byly dřív v rámu oken ve dveřích.

Foto: Renault

Boční profil je prakticky shodný s minulou generací, liší se jen drobnými detaily

Vzadu si můžete všimnout propracovanější 3D grafiky zadních LED světel s mírně pozměněným tvarem. Pod víkem kufru také zmizel prolis, kde bylo schované jeho otevírání. Kam se asi přesunulo…? Poslední drobnou změnou je také viditelná koncovka výfuku, které se v dnešní době obvykle ze studu za emise schovávají. Nám to ale rozhodně nevadí, spíš naopak – auto bez výfuku je jako pes bez ocasu.

Foto: Renault

I zadní světla mají LED techniku s propracovanější 3D grafikou

Maximální velikost kol je rozumných 17“, detaily jako LED světla, žraločí ploutev místo antény (za příplatek) nebo chromované lišty kolem bočních oken pomohly zvýšit dojem kvality, takže nové Clio vypadá hodnotněji a tento pocit se po nasednutí ještě umocní. Šéfdesignér Renaultu Laurens van den Acker přiznal, že právě na návrhu interiéru strávil designérský tým 70 % času práce na novém Cliu.

Renault Clio interiérVideo: Renault

Pokud si chcete Clio dál vyšperkovat, Renault vám nabídne široké možnosti individualizace – vybírat můžete z 11 barev karoserie (zcela nová je oranžová Valencia, hnědá Vision a modrá Céladon) a 3 paketů personalizace karoserie (červená, oranžová, černá).

Renault Clio exteriérVideo: Renault

Pokud vám to nestačí, můžete si zvolit sportovněji laděnou variantu RS Line (nahrazující dřívější GT Line) s maskou chladiče se vzorem včelí plástve, specifickými 17“ koly a atletičtější zadní částí, sportovními sedadly, volantem s perforovaným čalouněním, hliníkovými pedály a karbonovými doplňky, nebo luxusní Initiale Paris s řadou chromovaných prvků, žraločí ploutví na střeše a vlastním designem 17“ kol, koženým čalouněním sedadel se svébytným designem (černá nebo světle šedá barva) a volantem s věncem z jemné kůže.

Foto: Renault

Renault Clio bude vedle standardní varianty v nabídce také ve sportovnější verzi RS Line a luxusnější Initiale Paris

Páté Clio je prvním Renaultem na platformě CMF-B, a to s sebou přineslo také překvapivé zmenšení některých rozměrů karoserie (trend je spíše opačný). Clio je tak s délkou 4 048 mm a výškou 1 440 mm o 14 mm kratší a o 30 mm nižší (karoserie samotná je také o 22 kg lehčí). Na šířku však Clio povyrostlo o 66 mm na 1 798 mm, z čehož bude vedle jízdní stability profitovat především prostor pro posádku v oblasti ramen. Interiér by vůbec měl působit vzdušněji díky lepšímu využití vnitřního prostoru (posledním dílem rozměrové skládačky je rozvor, ten však dosud nebyl odtajněn). Prostor pro nohy se také díky tenčím sedadlům s propracovanější konstrukcí zvětšil o 26 mm, objem kufru je pak s 391 litry o 91 litrů větší než u minulého Clia (dalších 26 litrů mají odkládací prostory v interiéru) a řadí se na špičku segmentu.

Vizuál Clia už tedy kompletně známe, teď čekáme na technické informace o podvozku, motorech a palubních technologiích. Pokračování seriálu odhalování nového Clia čekejte již brzy!

Reklama

Související témata:
Načítám