Hlavní obsah

Od léta se do Paříže se starým dieselem nedostanete

Foto: Shutterstock

Centrum Paříže bude brzy bez aut

Diesely to v současné době opravdu nemají lehké a obáváme se, že tomu do budoucna nebude jinak. Po aféře Dieselgate jako by se nad nimi rozprostřel temný mrak, který se neustále rozrůstá. My řidiči pak na fakt, že vlastníme starý diesel, vlastně jen doplácíme. V létě nám například zakážou vjezd do Paříže.

Článek

V minulých dnech tak rozhodla rada oblasti Velká Paříž, která se stará nejen o francouzskou metropoli, ale také o přilehlé okresy. Podle rady by se měl zákaz týkat dieselů starších 18 let včetně, a to od července příštího roku. Úřady předpokládají, že tento krok povede k čistějšímu ovzduší v Paříži a okolí, ovšem až čas ukáže, jestli tomu tak bude opravdu.

Pro řidiče to znamená, že se svými starými dieselovými auty dostanou absolutní zákaz vjezdu do širokého centra. Území, které pod zákaz spadá, je ohraničeno dálnicí A86, přičemž na jeho území najdete 9 větších či menších vesnic a obcí, ve kterých žije více než 5 milionů obyvatel. Podle francouzských médií se opatření dotkne zhruba 700 000 dieselových aut, která sice mohou být v dobré stavu, ale tahle okolnost je dnes pro jejich majitele téměř bezcennou útěchou.

Nicméně Francouzi jsou nechvalně proslulí tím, že pokud se jim něco nelíbí, jsou schopni velmi hlasitě protestovat. S velkou pravděpodobností se tedy dočkáme veřejných protestů, ostatně stejně tomu bylo v době, kdy francouzská vláda zaváděla plošné snížení rychlosti. Ale tehdy protestující nikdo neposlouchal a obáváme se, že tomu ani v tomto případě nebude jinak. Navíc je zmiňovaný zákaz jen něco jako první krok před velkým, a hlavně celoplošným zákazem všech aut se spalovacími motory. Fosilní paliva, tedy benzin i nafta, nebudou v Paříži a širokém okolí povolena už od roku 2030. Takový je alespoň plán tamní vlády.

Reklama

Související témata:
Načítám