Hlavní obsah

Od 1. října čeká řidiče řada změn. Víme, jaké to jsou

Foto: Shutterstock

Povinná výbava se změní

Úderem 1. října si my řidiči budeme muset zvykat na řadu změn. Nový bude obsah lékárniček, budeme se muset naučit dělat záchranářskou uličku podle nových pravidel a změny proběhnou i v povinné výbavě našich aut. Novinky se dočkají i motorkáři, kterým se jistě trochu uleví.

Článek

Letošní podzim bude pro řidiče o něco náročnější než jiné. Krom toho, že je brzy tma a po silnicích se pohybují chodci, kteří nerespektují zákon a nenosí reflexní prvky, tak se již brzy dočkáme mlhavého počasí a brzkého škrábání zamrzlých oken. K tomu všemu si pro nás úředníci připravili řadu změn. Nutno říct, že všechny tyto změny jsou logické, prospěšné, a dokonce mají hlavu i patu.

1. Lékárničku už nemusíte měnit kvůli expiraci a nový je i její obsah

Od října vám policisté při kontrole nedají pokutu za to, že je lékárnička prošlá. Konečně, chce se nám říct! Obvazy a nůžky se nekazí, proto nám krátká expirace lékárničky přišla postavená na hlavu. Krom toho v ní nově nemusí být trojcípý šátek, náplast s polštářkem a plastová rouška.

2. Zjednodušení povinné výbavy

Je to takřka neuvěřitelné, ale úředníkům došlo, že jde doba kupředu a třeba jen výměna žárovky u spousty aut není mimo servis možné. Zřejmě i proto padlo rozhodnutí povinnou výbavu upravit. Nově v autě v jejím rámci nemusí být náhradní pojistky, rezerva, klíč na matice ani příruční zvedák. Ovšem pouze za předpokladu, že má provozovatel auta zajištěnou asistenční službu, která výměnu poškozené pneumatiky na území České republiky nepřetržitě dělá. Takovou službu pak má většina z nás v rámci povinného ručení. Pokud si nejste jisti, že tuto službu máte k dispozici, zeptejte se na své pojišťovně.

3. Motorkáři nemusejí na emise. Na STK jen jednou za 4 roky

Podle ministra Ťoka je motorka pro většinu majitelů hlavně hobby, o které se s láskou a péčí starají. Proto byla nově stanovena lhůta na pravidelné kontroly na Stanicích technické kontroly na 4 roky také pro větší motocykly, což je dle ministra dostačující. Pro ty, které STK prošly letos před 1. říjnem,  byť třeba v září, samozřejmě platí dvouletá. Vedle mopedů pak nyní ani motorky s hmotností nad 400 kg nemusí absolvovat měření emisí.

4. Nový způsob tvorby uličky pro záchranáře

O této novince jsme vám už říkali, ale protože všichni víme, jak to na našich silnicích vypadá, opakování není nikdy dost. Od října musí řidiči nově při dojíždění do kolon vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích. Za neoprávněný vjezd do uličky může být uložena pokuta až 2500 korun. Proč tato změna proběhla? Aby se náš systém bezpečnostní uličky sjednotil s tím, jaký mají v okolních státech. Řidiči tak nebudou zmatení a uhýbat budou stejným způsobem u nás, ale i v okolních státech. Ovšem vyjma Slovenska, které však tuto změnu plánuje také.

Reklama

Související témata:
Lékárničky
Načítám