Hlavní obsah

Obytný vůz za čtyřicet milionů obstojí i v težkém terénu

Foto: EarthRoamer

EarthRoamer XV HD je obytný náklaďák s mimořánou průchodností v terénu

Jestli vám ta částka přijde šílená, rovnou vás upozorňujeme, že je to základní cena. Americká firma EarthRoamer se specializuje na tu nejnáročnější klientelu, takže používá ty nejlepší materiály, osvědčená řešení a zrovna tohle auto stojí na šasi brutálního nákladního vozu Ford F-750!

Článek

Ford F-750 je obrovský kus auta. Všechna čtyři kola pohání turbodiesel o objemu 6,7 l ve třech výkonových provedeních, základní má 270 koní a 915 Nm, ten nejsilnější pak 330 koní a 980 Nm. Převodovka je samozřejmě automatická a šestistupňová. Jeho šasi se používá pro bezpočet možných nástaveb, jako obytné auto je to možná až takříkajíc úchylné, ale zase máte jistotu, že se dostanete v podstatě všude.

Foto: EarthRoamer

Pracovní deska v kuchyni je z mramoru, nábytek i podlahy z masivního dřeva

EarthRoamer má se stavbami expedičních speciálů dlouholeté zkušenosti, už několik let vyrábí vozy, které jsou plně soběstačné a mimo civilizaci v nich můžete strávit i několik dní. Jsou robustní a plně vybavené, téměř vždy se jedná o malý dům na kolech. Jejich poslední výtvor s označením XV-HD je pro šest lidí a nabízí sprchový kout, WC, plně vybavenou kuchyň, obývací pokoj, jídelní kout a ložnici.

XV-HD je celé navržené a postavené tak, aby obstálo i v těžkém terénu, což klade mimořádné nároky na použité materiály. „Je to nejmodernější auto, které jsme zatím vyrobili,“ říká šéf a spoluvlastník společnosti EarthRoamer Tyler Tatro. „Nejde jen o pohodlí a výbavu, ale spíš o celkovou konstrukci, použité materiály a výrobní postupy.“

Šasi Fordu F-750 je mimořádné samo o sobě, ale v tomto případě je doplněné o zadní vzduchové odpružení a hydraulické vyrovnávání. Palivová nádrž je zvětšená na 435 litrů, zadní a přední nárazníky byly vyztuženy a XV-HD dostalo i naviják a 46palcová kola.

Už z fotek je vám asi jasné, že auto není žádný drobek. Na délku má 10,5 metru, šířka je 2,6 m a na výšku počítejte se čtyřmi metry. Ne, na tohle auto vám obyčejná garáž a řidičský průkaz skupiny B stačit nebude. Na druhou stranu, tyto impozantní rozměry oceníte při pobytu na palubě.

Foto: EarthRoamer

Velikost XV HD je limitující zejména při průjezdu městem

Kvůli hmotnosti je nástavba ze speciálního vyztuženého laminátu a dočkala se velmi silného zateplení. V kuchyni najdete dřez, mikrovlnnou troubu, lednici a elektrický sporák. Do skříní a do zdí jsou zabudované televize, interiér má pak ozvučení Bose navržené na míru. Koupelna má oddělený sprchový kout a WC, takže dva lidé ji mohou využívat současně. Když se podíváte na fotky, oceníte neuvěřitelně dobře využitý vnitřní prostor a uspořádání, dech bere i kvalita. „Předpokládáme, že naši zákazníci budou vůz využívat i v terénu, a tomu jsme museli přizpůsobit konstrukci zástavby, která se liší od běžně používaných systémů,“ obhajuje Tyler Tatro závratnou cenovku.

XV-HD má i venkovní kuchyň a sprchu, markýza s LED osvětlením je samozřejmě elektricky ovládaná. Vůz má vytápěnou podlahu, klimatizace má hned dvě jednotky, elektřinu může vyrábět externí generátor, ale taky solární panely na střeše. Velkorysý zásobník na sladkou vodu má objem 950 litrů, doplňuje ho 420litrový box na odpadní vodu. Většina funkcí obytného vozu se ovládá přes dotykový displej, ale za příplatek můžete mít i dálkové ovládání. A auto má i centrální vypínač, kterým vše vypnete a vůz znehybníte, nebo uložíte k zimnímu spánku.

EarthRoamer vyrábí většinu svých aut na zakázku a XV-HD není výjimkou. Aktuální čekací doba je cca rok a půl, v současné době už vyrábí první tři vozy.

Reklama

Načítám