Hlavní obsah

Obytný vůz Scania – Když si nemůžete dovolit kompromisy

Foto: VAEX The Truck Traders

Tohle je úplně jiná liga obytných vozů – na zakázku postavený dům na kolech nabízí totiž několik ložnic, kompletní koupelnu, a dokonce i garáž s dílnou. S něčím takovým se dá cestovat po světě skutečně na úrovni a v plném luxusu plnohodnotného vlastního obydlí. Ačkoliv nevyjde to zrovna lacino.

Článek

Nebudeme si nic nalhávat – cestování s obytným vozem je sice pohodlné, ale pořád vyžaduje jisté prostorové nebo komfortní kompromisy. Když se totiž pokusíte vmáčknout celý byt do půdorysu (byť třeba mírně přifouknuté) dodávky, nevyhnutelně budete muset některé prvky oželet. Nebo pokud vás peníze zase tolik netrápí, můžete postoupit o úroveň výš…

Nizozemská firmy VAEX The Truck Traders nyní prodává na zakázku postavený obytný vůz Scania z roku 2010, který nemá obdoby. Jako základ posloužil nákladní vůz Scania R480, který na zádech veze hliníkovou konstrukci ukrývající hned tři ložnice, kompletní kuchyň se čtyřplotýnkovým vařičem nebo 185litrovou lednici s mrazákem, obývací pokoj s pohodlným gaučem a 32“ plochou televizí (jednou ze tří TV obrazovek ve voze) a toalety i se sprchou (sprchovat se však dá i venku u boku vozu). Prostor kuchyně a obýváku lze navíc významně rozšířit díky vysouvacím bočním modulům, v zadní části vozu je pak malá garáž, prostor pro dílnu a pračku se sušičkou.

Na palubě si s sebou vezete 750 litrů pitné vody, 420 litrů šedé vody a dalších 200 litrů je rezervováno pro odpadní vodu. Výkonný ohřívač připravuje teplou vodu pro použití v kuchyni i ve sprše, ale také pro topení instalované v podlaze. Samozřejmě nesmí chybět ani samostatný dieselový generátor, který palubní spotřebiče zásobuje elektrickou energií. Řízení tohoto kolosu pak usnadňuje navigace nebo parkovací senzory s kamerou.

Jak už asi tušíte, všechen tento luxus něco stojí. V případě tohoto speciálního pojízdného domu, který má na tachometru natočených lehce přes 200 tisíc kilometrů, je to brutálních 380 tisíc eur (v přepočtu cca 10 milionů korun). Ale garantujeme vám, že si v kempu nikdo nepospí lépe…

Reklama

Načítám