Hlavní obsah

Obytný vůz? Ne, tohle je pojízdný dům s garáží!

Foto: tinylivinglivinglarge

Cestování v obytném voze se pro spoustu lidí stalo životním stylem. Přesto se většina stejně ráda na čas vrací do pohodlí svých kamenných domů s naprostým pohodlím a kompletním zázemím bez prostorových kompromisů. Někteří se do toho bydlení na cestách ale vrhli skutečně po hlavě!

Článek

Můžete si protírat oči, kolikrát chcete, ale ujišťujeme vás, že vidíte správně – tohle je skutečně dům na kolech, který můžete vzít všude s sebou! Místo pevných betonových základů zarytých hluboko do země totiž stojí na podvozku třínápravového přívěsu, takže ho stačí připojit za tahač a vzhůru poznávat svět…

Foto: tinylivinglivinglarge

A jaký výhled z domu máte vy?

K dispozici přitom máte všechen komfort moderního domu, jen v mírně kompaktnějším podání – mluvíme tu zhruba o nějakých 27 metrech čtverečních, což je plocha běžné garsonky zcela dostačující pro pohodlné soužití skromného páru. Přesto tu najdete kuchyň, ložnici, obývák s pracovnou a samozřejmě také koupelnu a záchod, po zastavení můžete postavit i prostornou terasu, ze které si budete užívat úžasný výhled. A až vás omrzí, můžete se přesunout jinam.

Menší plochu více než kompenzuje rozsáhlé moderní vybavení. Na první pohled si všimnete velké plochy solárních panelů na střeše, které nabíjejí elektrickou energií čtyři bateriové moduly (o celkovém výkonu 1 800 W) z vozu Tesla Model S, což pojízdnému domu umožňuje naprostou energetickou nezávislost. Napájejí tak lednici, troubu, pračku, myčku, televizi, počítač nebo kávovar, spoustu zásuvek, nabíječek a dalších zařízení, bez kterých se dnes už neobejdeme.

A pak je tu ještě jedno překvapení. Kamion Volvo 780 totiž neplní pouze roli tažného mezka pro devítitunový pojízdný dům, ale také funguje jako mobilní garáž. Hned za kabinou je prostor, kam lze (pomocí nájezdů) zaparkovat dvoumístný Smart ForTwo (mimochodem, je elektrický a dá se dobíjet přímo z domu!), ideální dopravní prostředek na menší výlety po okolí nového dočasného bydliště.

Pokud se vám tenhle dům líbí, musíme vás varovat – nikde ho nekoupíte. Američané Robert a Julia si ho postavili svépomocí (ale ne kvůli tomu, aby to bylo laciné – jen materiál je totiž přišel skoro na tři miliony korun – ale proto, aby jim zcela vyhovoval a měli z něj tak větší radost) a přestěhovali se do něj ze svého původního domu o ploše 465 metrů čtverečních. Vážně, ze 465 m2 do 27 m2, takhle obrovský prostorový skok museli udělat… a spousta jejich přátel si prý ťukala na čelo. Ale oni to udělali rádi, protože zážitky na cestách jsou pro ně prostě neocenitelné. A pro vás?

Reklama

Načítám