Hlavní obsah

Obytný přívěs poháněný elektřinou sám zaparkuje

Foto: OzX Corp

Australská firma vyvíjí kompaktní elektrický pohon pro přívěsy, které by jejich majitelům měly zásadně ulehčit život – takový přívěs by se totiž mohl sám zaparkovat a při jízdě by mohl ulehčit tažnému autu. Uchytí se taková novinka na trhu?

Článek

Parkování přívěsů je peklo. Když chcete doprava, musíte točit doleva, když chcete doleva, musíte točit doprava, v zrcátkách nic nevidíte, a ještě si musíte přesně naměřit oblouk, abyste si přívěs neskřípli. Skutečná vyšší škola řízení. Ale co když je tu snazší cesta? Jistě, jednu variantu připravily některé automobilky, když do svých moderních aut instalovaly sofistikované systémy, které za vás zacouvají i s připojeným přívěsem. Ale my teď myslíme něco jiného.

Australská firma OzX Corp totiž vyvíjí nový typ přívěsu, který by měl integrovaný vlastní elektrický pohon. Bateriový set v podvozku a malé elektromotory na kolech. Energii byste získávali jednoduše za jízdy rekuperací a mohli byste ji využít (kromě krmení palubních systémů) především k pohonu kol přívěsu. Po odpojení by dálkově (přes telefon nebo tablet) ovládaný přívěs mohl sám snadno zaparkovat na určené místo, při jízdě by mohl třeba ve stoupáních ulehčovat práci tažnému autu. Nebylo by to skvělé?

Foto: OzX Corp

Baterie součástí šasi a malé elektromotory přímo na kolech – elegantní řešení

Inovace OzX Corp spočívá i ve zjednodušení kabeláž – místo změti kabelů by stačil jeden digitální, který by umožnil i vzdálené připojení z mobilních zařízení pro ovládání přívěsu a diagnostiku přímo od výrobce, pokud to bude třeba. Celý projekt je zatím v prototypové fázi a prochází rozsáhlým testováním, ale tohle by skutečně mohla být cesta.

Tedy alespoň nám to přijde šikovné, ale až budoucnost ukáže, jestli trh skutečně takovou inovaci potřebuje.

Co si myslíte o elektricky poháněném obytném přívěsu?
Je to skvělé vylepšení, chci to
10,8 %
Šikovné, ale bude to zbytečně drahé
29,3 %
Poradím si i bez toho
41,4 %
Já bych tu elektřinu zakázal
18,5 %
Celkem hlasovalo 232 čtenářů.

Reklama

Načítám