Hlavní obsah

Obytný přívěs do těžkého terénu

Foto: Bruder

Pneumatické odpružení a chytrá řídicí jednotka se postarají o průjezd i extrémním terénem

Má extrémní zdvihy podvozku, speciální zabezpečení skříněk, je vodotěsný, umí plavat a taky má vlastní naviják. Pokud nadšence do extrémní turistiky nevyděsí tučná cenovka, tak je tento obytný přívěs doveze až na konec světa. Takže kam byste s ním vyrazili?

Článek

Většina cestovatelů volí pro svoje expedice do těžkého terénu obytný automobil se speciálně upraveným šasi, takže ve finále to připomíná spíš monstrum, na které budete určitě potřebovat řidičské oprávnění skupiny C. No a když už podobnou bestii někde zahrabete, utopíte nebo položíte na bok, tak budete potřebovat pomoc armády.

Největší nevýhodou obytných aut je jejich velikost a hmotnost, v divočině to pak platí dvojnásob. Takže myšlenka obytného přívěsu pro těžký terén se přímo nabízí, protože nechat si přívěs někde zaparkovaný a pak se pohybovat volně s autem je o mnoho komfortnější, praktičtější i rychlejší. Jenže obyčejný přívěs byste zlomili na první terénní vlně, aby se vám o pár desátek metrů dál rozpadl na pár papundeklových krytů a hromadu třísek.

Foto: Bruder

Bruder

To Bruder EXP-6 GT, to je úplně jiná politika. Od začátku byl navržen a vyroben jako expediční přívěs, který dojede v podstatě kamkoliv, samozřejmě, pokud to zvládne auto, které ho táhne. Vymysleli ho v Austrálii, kde se také vyrábí. Jde asi o jediný obytný přívěs, který má světlou výšku až 650 mm!

Jak vidíte na fotkách, zdvihy kol má opravdu extrémní, navíc každé kolo se umí přizpůsobit aktuálním podmínkám. Vděčí za to zajímavě vyřešenému vzduchovému odpružení a chytré řídicí jednotce. Díky tomu si podvozek poradí s opravdu těžkým terénem. Pro ty nejhorší chvíle má pak přívěs svůj vlastní naviják. A asi vás nepřekvapí, že je plně vodotěsný a že umí i plavat. Podvozek je samozřejmě vyztužený a odolá i skalnatému terénu.

Na trhu pár obytných terénních přívěsu existuje, ale Bruder EXP-6 GT je unikátní i svou velikostí. Na délku má 6,7 metru, takže je vám asi jasné, že umí nabídnout nejen skvělé jízdní vlastnosti, ale i velkorysý vnitřní prostor. Střecha je navíc ještě vysouvací, takže se v něm pohodlně postavíte.

Součástí výbavy je velká postel, dvě pohovky, kuchyňská linka určená pro použití uvnitř i vně přívěsu, nechybí malá koupelna a pračka. Na střeše jsou solární panely, 225 Ah lithiová baterie, vše doplňuje venkovní sprcha, 170litrová nádrž na vodu a součástí výbavy je i pergola. Výrobce se navíc chlubí unikátním odolným zavíráním skříněk, takže, když dojedete do cíle, nemusíte ze všeho nejdřív uklízet.

Výrobce nabízí možnost individualizace obytného přívěsu pro každého zákazníka, ale je vám asi jasné, že to nebude úplně nejlevnější. Ceny běžných modelů se pohybují okolo 2,3 milionu korun. Jenže znáte jiný přívěs, se kterým se můžete bez obav vypravit na konec světa?

Reklama

Načítám