Hlavní obsah

Obytný pick-up Ford F-550 – Na cestách s celým domem

Foto: Expedition Portal

Neuvěřitelně promyšlený expediční pick-up Ford – jde ještě o obytný vůz, nebo už o pojízdný dům?

V minulosti už jsme zjistili, že pořádný „obytňák“ nejenže může působivě vypadat, ale že může být velmi dobrým parťákem pro cestování, ať se to rozhodnete vzít po polňačce, nebo rovnu po skalistých kopcích a dalších nástrahách. Ale nedá nám to, a tak tento výtvor, založený na pick-upu Ford F-550, musíme nazývat spíše pojízdným domem než obytným vozem. Posuďte sami.

Článek

Skoro by se chtělo říct, že nejde ani o teréňák, ani o expediční vozidlo, ani o stylový bydlík. Tady totiž máte vše v jednom. Zdá se, že po dobrodružství touží čím dál více motoristů, a tak se trh s auty, ve kterých dá prožít nejen cesta, ale i cíl samotný, pomalu, ale jistě rozrůstá.

Foto: Expedition Portal

Obytný prostor se při jízdě zatáhne, a tento upravený Ford F-550 je tak jen o něco málo vyšší než ten původní

Své o tom jistě ví i sdružení Expedition Portal. Organizace byla založena v roce 2005 Scottem Bradym, který ji spravuje společně s týmem několika zkušených cestovatelů, a ten inspiruje řadu dalších, kteří se rozhodnou jít v jeho šlépějích, ať už v autě či na motorce. Brady je zároveň výkonným ředitelem sesterské společnosti Overland International a uskupení se dnes může pochlubit prozkoumáním a procestováním celkem 140 zemí světa, a to na všech sedmi kontinentech! Dle odhadů na webu Expedition Portal se ke komunitě přezdíváné „ExPo“ hlásí přes 180 tisíc dobrodruhů.

Pan Brady se shodou okolností nedávno rozhodl jednoho ze svých čtyřkolových parťáků poslat do světa. Jde o značně upravený Ford F-550, robustnějšího a většího bratra nám Evropanům poměrně dobře známého modelu F-150. Volba Fordu takzvané „F série“ vlastně není vůbec překvapivá. Za velkou louží jsou tyto vozy velmi populární a pověstné svou houževnatostí a spolehlivostí. Vlastně jde podle všeho momentálně o nejprodávanější auto na světě.

Tento konkrétní kousek pohání masivní (kupodivu benzinový) 6,8l desetiválec Triton, který se do tohoto modelu montoval v letech 2017-2019. Disponuje výkonem 288 koní a točivým momentem 575 Nm.

Foto: Expedition Portal

Na první pohled by málokdo řekl, že jde o interiér obytného auta

Tato F-550 přesto má jednu chybičku: „Něco jsme s ním už zažili a byl skvělý, spoustu aspektů jsem si u něj oblíbil,“ prohlásil dosavadní majitel Brady. „Avšak pro naše účely, tj. cestování otevřenou přírodou, případně divočinou, se projevil být příliš rozměrným. Moje žena odmítá přespávat v nehostinných a vzdálených destinacích, takže jsme se rozhodli poohlédnout po něčem podobně schopném, ale zároveň menším a tím pádem i průchodnějším.“

Jeden by řekl, že pick-up uzpůsobený k bydlení by mohl být prostorově dost skromný, možná i stísněný, ovšem s touto výsuvnou střešní nástavbou a díky neuvěřitelné variabilitě na „palubě“ tu mohl Scott přenocovat nejen se svojí rodinou, ale dokonce i s dalšími dvěma psími členy osazenstva. Při vysunutí obytné části nástavba nabídne slušný obytný prostor s ložnicí a obývací místnosti, která zároveň plní i funkci druhé místnosti pro přespání. V přední části je potom stěna částečně zásuvná, a umí tak zejména po ránu nabídnout nezapomenutelné pohledy.

Ruku v ruce s pohodlím tu však šla také spolehlivost. Většina zařízení (včetně topení a klimatizace) je napájena pomocí dvou solárních zdrojů, přičemž každý z nich má svůj vlastní záložní zdroj. Pro potřeby vaření tu jsou pak dva indukční vařiče, elektrický gril a boiler. Pravda, kuchyně snů Zdeňka Pohlreicha to asi nebude, ale uprostřed ničeho jde o výbavu k nezaplacení.

Když byla řeč o vodě, takto upravená F-550 pojme zhruba 380 litrů pitné vody, 150 litrů užitkové vody a přes 260 litrů paliva. Pro případy, že by došla i ona solární energie, tu je pomocný alternátor, díky kterému může jako generátor energie sloužit také přímo motor vozu. Tohle auto je zkrátka promyšlené do posledního detailu a nikde vás nenechá ve štychu, snad jedinou nevýhodou je tedy jeho neskladnost a patrně fakt, že pro případné zájemce se nachází na jihu Kalifornie. Cena za tento obytný expediční speciál je 225 tisíc dolarů, tedy 5,2 milionu korun. Pravda, za auto je hodně peněz. Ovšem pokud se na něj budete dívat jako na pojízdný dům, jde v dnešní době vlastně o velmi slušnou cenu!

Reklama

Načítám