Hlavní obsah

Obytný Mercedes-Benz ubytuje více lidí než tovární obytňáky

Foto: Van Life Trader

Obytný Mercedes-Benz Sprinter z Ameriky se může pochlubit chytře promyšlenou zástavbou, která umožňuje přespání až pěti lidem, přičemž se do interiéru pohodlně poskládá až 7 osob. Hlavním trikem celé obytné zástavby jsou přitom docela obyčejné palandy.

Článek

Cestování obytným autem je v letošním roce asi nejpopulárnějším trendem letních dovolených, ale při životě více lidí v jednom „bydlíku“ musíte přijmout pár kompromisů. Tím největším je asi omezený prostor, kterého v obytných autech není na rozdávání, a to zejména v případě místa na spaní. Ideální řešení pro běžnou rodinu je přitom jednoduché, ale v továrně postavených obytňácích se objevuje jen vzácně.

Všichni to známe z dětských táborů nebo z vojny – nejlepším využitím svislého prostoru, kterého je ve vysokých obytných autech docela dost, jsou patrové postele, lidově „palandy“. Nezvykle vyřešený prostor na spaní je totiž tou nejzajímavější konstrukční vlastností, kterou nás zaujala obytná dodávka z americké Pensylvánie.

Foto: Van Life Trader

Obytná zástavba pro 5 až 7 lidí se nachází v obyčejně vypadajícím Mercedesu-Benz Sprinter

Stejně jako většina evropských obytných dodávek je americká přestavba nenápadné auto, jehož skutečné zaměření zvenku trochu prozrazuje jen žebřík a střešní nosič. Teprve otevřením bočních šoupacích dveří se odhalí světlá obytná zástavba s bílým a dřevěným obložením, kterou je tahle dodávka výjimečná.

Nejzajímavější částí interiéru je zejména třípatrová postel s křiklavými oranžovými přikrývkami a černými zábranami, zamezujícími pádu na zem při velmi neklidném spaní. Naproti palandám se nachází kuchyň a uprostřed a v zadní části interiéru je sezení s bezpečnostními pásy. Podle slov majitele je uvnitř místo pro celkem 7 lidí, z nichž 5 najde místo na spaní.

Foto: Van Life Trader

Palandy jsou nejlepším využitím svislého prostoru, když potřebujete vyřešit místo na spaní více osob

Kuchyň je vybavena 50litrovou nádrží na čistou vodu a 19litrovou odpadní nádrží. Pod dřezem je ukrytý přenosný kempingový záchod a chladnička disponuje objemem 130 litrů. Elektrická energie je uložena v trojici baterií Battle Born s kapacitou 100 Ah a na střeše jsou umístěny dva 175wattové solární panely pro jejich nabíjení.

Obytná dodávka s takto vyřešeným vnitřním prostorem vychází z Mercedesu-Benz Sprinter Extended 3500 (pro americký trh) z roku 2012. Pod kapotou má třílitrový turbodiesel V6 s nejvyšším výkonem 190 koní (140 kW) a točivým momentem 441 newtonmetrů, přičemž hnací síla je přenášena skrze pětistupňový automat na zadní kola.

Pro běžnou rodinu se zájmem o cestování obytným autem by tato přestavba mohla být zajímavou inspirací, jak vyřešit vnitřní prostor, pokud v něm bude bydlet více osob než čtyři. Většina moderních obytňáků totiž více lidí neuveze a ani neubytuje.

Reklama

Související témata:
Načítám