Hlavní obsah

Obytný automobil z roku 1961 je britskou obdobou busíku

Foto: RM Sothebys

Vyklápěcí střecha je praktická záležitost dramaticky zvětšující vnitřní prostor

Malý britský obytňáček Bedford Dormobile je obdobou evropského busíku od Volkswagenu, respektive VW Transporter, abychom byli přesní. Teď se vám nabízí mimořádná příležitost si jeden pořídit, na cestování po Česku to bude nechybně velká stylovka. A protože se jich moc nedochovalo, určitě na něm neproděláte.

Článek

Obytná auta ze šedesátých let jsou prostá, funkční, jednoduše vybavená a ta, co se dožila současnosti, jsou jasným důkazem, že byla postavena s fortelem. Mají blíž k prostému obývacímu pokoji než k obytnému automobilu, ale v tom je právě jejich kouzlo.

V české kotlině se můžete potkat na každém druhém srazu s Volkswageny Transporter všech generací a ve všech možných provedeních. Ti, kteří po něm touží, pak jen často lamentují, jak vysokou si drží cenu. Ale ono už to tak bývá, že co je dobré, to zkrátka není levné. Přitom tyhle staré obytky mají slabé motory, chybí jim klimatizace, jejich vybavení je spartánské… Ale mají v sobě jisté kouzlo, to jim nikdo neodpáře.

Jestli však chcete být originální a navíc máte rádi automobily z Velké Británie, pak pro vás máme neodolatelnou nabídku, se kterou se cestování po Česku stane nesmírně stylovou záležitostí. Jedná se o plně zrekonstruovaný Bedford Dormobile s rokem výroby 1961!

Dormobile je přestavba obytného vozu Bedford CA na bázi Vauxhallu (v Evropě se mu říkalo Opel), které začal vyrábět Martin Walter z města Folkestone. První přestavby Bedford Dormobile se objevily v roce 1957 a už tehdy jste v nich našli umyvadlo, plynový sporák a překvapivé množství úložného prostoru.

Tento konkrétní kus z roku 1961 byl původním majitelem plně restaurován s maximálním důrazem na původní materiály a výrobní procesy. Aktuálně je na prodej aukční společností RM Sotheby's a, jak je vidět v rozsáhlé fotogalerii, vše vypadá velmi lákavě.

Pečlivé renovace se nedočkal jen interiér, ale i mechanické komponenty vozu, celé auto tak působí, jak kdyby právě vyjelo z showroomu. Vypadá to jako skvělá příležitost! Ještě lepší je, že Dormobilů se moc nedochovalo, takže se jedná o opravdovou vzácnost, a kromě toho, že druhého takového nepotkáte, tak na něm nejspíš v budoucnu nebudete ani tratit.

To, že má volant na druhé straně, neberte jako problém, vzhledem k originalitě vozu nebude problém ho přihlásit na veteránské doklady a stejně s ním nebudete jezdit tak, aby vás někde trápilo, že se vám špatně předjíždí. Jen nám pak dejte vědět, kdybyste ho vážně koupili, líbilo by se nám o něm napsat něco víc!

Reklama

Načítám