Hlavní obsah

Obytný automobil, ve kterém přežijete válku

Foto: RV Motorhome

Vypadá jako vojenský speciál, ale pořád jde o civilní obytný automobil

Na trhu je nepřeberné množství obytných automobilů a přívěsů všech možných velikostí a konstrukcí. I mezi nimi jsou ale některé, co stojí za zvýšenou pozornost. A nemusí být zdaleka luxusní nebo hightech. Třeba tenhle obytný vůz RV je koncipovaný tak, že byste s ním klidně mohli vyjet na konec světa, nebo do války.

Článek

Aby bylo jasno hned od začátku, tohle není vojenský automobil, ale ryzí obytňák. Ale je, řekněme, poněkud nekonvenční. Je postavený na podvozku nákladního vozu Freightliner z roku 2017 a pohání ho šestiválcový naftový motor Cummins s výkonem 350 koní a točivým momentem 1 491 Nm. Má pohon všech kol, obří, 44palcové pneumatiky, uzávěrky diferenciálů na obou nápravách a můžete za něj zapřáhnout cokoliv do váhy devět tun. Takže v pohodě uveze houfnici.

Obytné vozy mívají nástavby většinou z laminátu nebo karbonu, ale tady jde o kvalitní ocel. A jeden bok je výsuvný, takže na nedostatek místa si uvnitř nikdo stěžovat nebude. Lak v barvě pouštního písku pak podporuje vojenské vzezření vozu, stejně jako třeba náhradní kolo, na jehož spuštění potřebujete naviják. Když ale nahlédnete dovnitř auta, zjistíte, že jde vlastně o docela konvenční obytný vůz.

K dispozici je kuchyň s lednicí, varnou deskou, mikrovlnnou troubou a dřezem, spaní pro sedm lidí a mnohem větší koupelna, než byste si asi při pohledu zvenčí pomysleli.

Celá tahle věc je na prodej za nějakých 350 tisíc dolarů, tedy něco přes osm milionů korun. No, není to zrovna málo, zvlášť když uvážíme, že nemá pancéřování ani nějaký obranný systém v podobě plamenometů v prazích či malé rakety pod vyklápěcími světly. Ale jedno je jisté. Kdybyste s tímhle přijeli do kempu na Slapech, každý by si vás určitě všiml!

Reklama

Související témata:
Načítám