Hlavní obsah

Obytná nástavba je vstupenkou mezi vyznavače karavaningu

Foto: Scout Campers

Největší výhodou podobných nástaveb je, že se dostanete na úplně zapomenutá místa

Nepotřebujete nutně obytný automobil ani karavan, abyste si vyzkoušeli moderní nomádství. Nástavby na pickupy se těší čím dál tím větší oblibě a je až překvapivé, jaký komfort a vybavení nabízí. V tomhle případě výrobce dokonce tvrdí, že se v něm vyspíš až šest (!) lidí!

Článek

Podle mnohých je tohle vstupenka do světa mezi vyznavače obytných automobilů, ale je až s podivem, kolik lidí se z velkých aut vrací právě k podobným nástavbám, nebo malým dodávkám. Příčiny bývají v podstatě dvě. Rodiny s dětmi se časem smrsknou na starší pár, nebo uživatelé zjistí, že s velkými obytnými vozy zažívají příliš mnoho omezení a že praktická nástavba na pickup je stejnou filozofií jako minimalistické bydlení.

Začneme tím nejdůležitějším, a to je samotná konstrukce podobných nástaveb. Je to samonosná záležitost, která se jednoduše kotví k běžným pickupům. Celá manipulace nezabere víc než půl hodiny, záleží na tom, jestli „šnečí domeček“ nakládáte nebo ho sundaváte. Nástavba má nohy, které vysunete ideálně za pomocí akuvrtačky, a pak pod ní s pickupem jednoduše nacouváte nebo vycouváte. Spojení s vozem se děje pomocí upínáků či speciálního kotvení, v tomto případě jde o systém RVIA, elektřinu jednoduše připnete přes zásuvku.

Scout Campers, jak se jmenuje výrobce této konkrétní nástavby jménem Olympic, na svých stránkách uvádí, že se v ní vyspí až šest lidí, ale to bychom byli opatrní. Nicméně pravda je, že dvě lůžka nabízí střešní stan, další dvě vzniknou složením kuchyně a další dvě jsou s trochu snahy i v kabině auta. Ideální je tato nástavba pro dva lidi, kterým nabízí plný komfort jak při přepravě, tak na spaní, a zároveň poskytne dostatek úložných prostor. Pro pár, který už nechce mít jedno auto na běžné ježdění a obytný automobil na výlety, je to nejlepší řešení. Pokud se tedy smíříte s tím, že budete mít jako hlavní auto pickup.

Střešní stan nebývá u podobných nástaveb úplným standardem a i Scout Campers ho nabízí za příplatek. V ceně je ale solární panel, přenosná elektrostanice Yeti 1000, dvě nádrže na LPG, nádrž na vodu, dřez z nerezové oceli a kuchyň s přenosným sporákem. Automobil je dále vybaven přenosnou toaletou, malou lednicí s mrazákem a venkovní sprchou.

Stejně jako podobné nástavby, tak i tady je základem nástavby hliníkový rám a stěny tvoří izolované sendvičové panely. Vzhledem k tomu, že nástavba má samozřejmě topení, tak se nemusíte bát, že byste někde vymrzli, za velký přínos v otázce bezpečnosti lze pak považovat detektory kouře, plynu a oxidu uhličitého. Velkorysá markýza pak zvětšuje užitný prostor automobilu.

Na stránkách výrobce zjistíte, že Olympic se základní cenou 20 tisíc USD nabízí spoustu zajímavých příplatků, ale vězte, že spoustu podobných výrobců najdete i v Evropě.

Reklama

Související témata:
Načítám