Hlavní obsah

Obyčejný motor? Ne, umělecké dílo ze dřeva

Foto: FB/Tommi Rajala

Fantastická replika motoru VW ze dřeva

Hluboce se klaníme před každým, kdo je manuálně zručný. Ovšem úklona, jakou bychom museli udělat finskému umělci asi není proveditelná. Dlouhé měsíce totiž pracoval na naprosto dokonalé replice klasického motoru Volkswagen, ovšem ze dřeva. Ty detaily jsou opravdu fantastické.

Článek

Pokud jste fanoušky dřeva a všeho, co je z něj vyrobeno, najděte si facebookovou stránku Wood Art Finland. Jen varujeme předem, asi vám její návštěva zabere několik dlouhých minut, možná i hodin. To, co jsou někteří schopni ze dřeva vyrobit, je vskutku neuvěřitelné. Králem všech těch řezbářů je ale podle nás finský umělec, který se jmenuje Tommi Rajala. Podařilo se mu totiž stvořit fantastickou repliku vzduchem chlazeného motoru Volkswagen, který znáte z modelu Beetle. Ručně, bez použití CNC, a navíc v měřítku 1:1.

Možná teď kroutíte hlavou, protože co je těžkého na vyřezávání repliky motoru. Jenomže Tommi to nejen, že celé udělal sám, ale jde o repliku všech dílů motoru, které do sebe zapadají jako puzzle. Každý jeden díl je vyroben přesně podle originálu a jak uvidíte, čistě teoreticky by se tím originálem dal nahradit. Uvnitř motoru nechybí hřídele, vačka, svíčky nebo ventily. A to vše ze dřeva a ručně vyráběné. Aby toho nebylo málo, každý díl je na svém místě uchycen malými dřevěnými šroubky a matičkami. Už chápete naše nadšení? Umíte si vůbec představit, jakou práci muselo dát vyrobit jen všechny ty mini matičky?

Nejvíce nás asi zaujalo to, když Tommi srovnává své vyrobené části motoru s těmi originálními. Přesnost jeho ruční práce je opravdu neuvěřitelná. Kolik trpělivosti tenhle člověk asi musí mít? Tommi některé originální díly přiloží na místo těch dřevěných a je jasně vidět, že vše k sobě pasuje tak dokonale, že to snad ani není možné.

Na facebooku se kolem jeho práce strhla velká debata, přičemž padlo také hodně otázek na cenu tohoto uměleckého díla. Ovšem ta, stejně jako otázka na to, jak dlouho celý projekt vznikal, zatím zůstala bez odezvy. Podle alba, respektive toho, kdy Tommi přidal první a kdy poslední fotku, to ovšem vypadá na minimálně rok a půl. Vůbec si neumíme představit, že bychom kdy byli něčeho podobného schopni. I z fotek je patrné, že čistě teoreticky by stačilo jen nastartovat. Ano, víme, že to není možné, ale mimořádná propracovanost konečného díla k tomu lehce svádí.

Reklama

Související témata:
Načítám