Hlavní obsah

Obrněné BMW X5 odolá střelbě, výbušninám i dronům

Foto: BMW

Čím jste v životě úspěšnější a čím víc peněz máte, tím víc se v tomhle bláznivém světě musíte bát různých šílenců a gaunerů, kteří by vás o to štěstí a peníze rádi připravili. Proto se taky v posledních letech tolik daří byznysu s obrněnými vozy. Tentokrát vám představíme novinku přímo od BMW.

Článek

Tohle BMW X5 vypadá docela nenápadně, ale když na to přijde, dokáže odolat střelbě z AK-47 Kalašnikov (ráže 7,62 mm) a výbuchům bomb (až 15 kg TNT na vzdálenost 4 metrů). Tato úroveň ochrany se označuje VR6 a pro její dosažení muselo BMW do dveří, bočních panelů, střechy a motorové přepážky instalovat vysokopevnostní ocelové pláty, podlahu a kufr kryje hliníkový plech.

Okna pak mají tloušťku 30 mm, takže odolají střelbě z ručních zbraní, speciální folie brání posádku před případnými střepy. Pokud však máte obavu, že si na vás zločinci přichystali těžší kalibr, můžete si připlatit za úpravu se zvýšenou ochranou, která odolá i výbuchům granátů. BMW dokonce pamatuje i na útok dronem a nabízí odolnější pancéřování střechy, která tak vydrží výbuch 200 g C4. No, a kdyby si na vás útočníci vzali tank, tak uděláte nejlépe, když jim prostě ujedete…

Obrněnou X5 totiž pohání známý twin-tubo 4,4 V8 s výkonem 530 koní a 750 Nm, takže stovku zdolá za 5,9 sekundy a jede až 210 km/h. Vaši pronásledovatelé to tak rozhodně nebudou mít nijak lehké. I proto, že speciální pneumatiky na 20palcových kolech mají zpevněné bočnice, takže se na nich dá jet i po ztrátě tlaku, a palivová nádrž má ochranu proti požáru a sama se zacelí, pokud dojde k poškození.

Pokud vás tedy sužuje pocit, že se máte v životě čeho bát, přesednutí do pancéřované X5 by mohlo vaše obavy poněkud zmírnit. Pokud však místo skupiny žoldáků s automatickými puškami a pár granáty očekáváte spíše útok celé armády, měli byste sáhnout po něčem trochu odolnějším

Reklama

Související témata:
Výbuchy
Načítám