Hlavní obsah

Nürburgring má nový a hodně bizarní rychlostní rekord

Foto: Facebook

Po Nürburgringu se "prohnal" Tuk Tuk

Okruh Nürburgring a čas na něm zajetý je chloubou pro velkou spoustu automobilek či profesionálních i amatérských jezdců. Každý zde bojuje hlavně sám se sebou a s tou zatraceně náročnou tratí. Už jsme zde viděli autobusy, supersporty, motorky i rodinná auta. Tříkolový indický taxík ale vidíme poprvé.

Článek

Někteří lidé, když se nudí, jsou schopni vymýšlet opravdu neuvěřitelné věci. A největší legrace pak je, dotáhnout je do zdárného cíle. Takovým dost zvláštním nápadem podle nás rozhodně je vzít tříkolový Tuk Tuk, který je hlavně v Indii nebo Thajsku velmi oblíbeným vozem taxi, a vyrazit s ním na snad nejnáročnější okruh Evropy, na Nürburgring. Zde si nejčastěji dávají dostaveníčko ta nejrychlejší auta, ti nejrychlejší jezdci, šílenci, kteří zde chtějí porazit hlavně sami sebe, a pak tahle dost zběsilá parta s Tuk Tukem. Ovšem, jestli si myslíte, že je to nějaké hloupá recese k pobavení sebe a diváků, jste na omylu. Celá trojčlenná parta, která za tímto nápadem stojí, to myslela smrtelně vážně.

Nápad, který dostali, jim prý trvalo zrealizovat celé tři roky. Stojí za ním Švédové Björn Lagercrantz a Peter Ternström, kterým prý nejvíce času zabralo sehnat ten správný Tuk Tuk. Nakonec padla volba na kus od Daihatsu z roku 1988, který je oficiálně ve Švédsku zaregistrován jako tříkolka. O pohon tohoto vozítka se stará malý motocyklový motor, spíš motůrek, jehož výkon je 26 koní. I s přihlédnutím k faktu, že celá tříkolka má hmotnost jen 390 kilogramů, je to zatraceně málo. A co teprve, když se dovnitř posadí trojice vzrostlých chlapíků.

Dva z nich už jsme vám výše představili. Toho třetího bychom vám také rádi ukázali, ale máme smůlu. Dotyčný si přeje zůstat v anonymitě, a navíc rekordní kolo zajel v bílé kombinéze a bílé helmě, kterou nesundal z hlavy. Koho nám to jen připomíná…? O svou anonymitu se tento jezdec stará natolik přísně, že dokonce nedovolil, aby bylo jeho jméno vyplněno v kolonce s jeho rekordním časem. Těžko říct, jestli se stydí nebo si jen cení svého soukromí.

A ten rekordní čas? No, abychom byli přesní, rekord je to jen mezi Tuk Tuky. Čas, za který celá trojice okruh měřící více než 20 kilometrů zajela , je 31 minut a 49,46 sekundy a to průměrnou rychlostí 39,26 km/h. Posádka se pak novinářům svěřila, že jsou celkem rádi, že to mají za sebou. Prý šlo doslova o děsivou jízdu, obzvlášť ve chvílích, kdy Tuk Tuk jel místo po třech kolech, po dvou. Na některých místech se prý všem dokonce dělalo špatně od žaludku. No, moc se nedivíme. Všem třem, i tomu tajemnému pilotovi, patří rozhodně velká poklona. Chtělo to pořádný kus odvahy vydat se do Zeleného pekla s něčím tak šíleným, jako je taxikářská tříkolka! A mimochodem, musíme vám dát jedno malé srovnání. Tím opravdovým rekordmanem trati je Porsche 919 Evo, se kterým okruh zajel Timo Bernhard čas 5 minut a 19,546 sekundy. No, trochu rozdíl, co myslíte?

Reklama

Související témata:
Načítám