Hlavní obsah

Nový Nissan Juke debutuje už 3. září. Co o něm víme?

Foto: Nissan

Nissan Juke čeká na svůj debut. Ten přijde už 3. září ve Frankfurtu

Nejosobitější evropské auto japonského Nissanu se představí v modernizované podobě už 3. září na autosalonu ve Frankfurtu. Co o debutujícím crossoveru zatím víme? A proč se Juke přestal prodávat v Americe?

Článek

První oficiální snímky sice moc neodhalují, ale na první pohled je jasné, že crossover nabídne štíhlé diodové denní svícení, které je nad osobitými kulatými světlomety. Nissan sice důkladně maskuje předek, ovšem už teď je jisté, že plastová maska chladiče s chromovým dekorem bude designově sjednocená s modely Nissan X-Trail, Qashqai a Murano.

Vůz půjde ve šlépějích svého předchůdce, takže nabídne funky design, atypicky zkosené čelní sklo, muskulární blatníky, šikmou střechu a evoluční záď, která dosud svými světly odkazovala na legendární sportovní kupé Nissan 370Z.

Očekává se, že základem auta bude platforma CMF, kterou najdete v Renaultu Captur nebo Clio. Motorizace zatím nebyly potvrzeny, nicméně s největší pravděpodobností bude pod kapotou pracovat čtyřválcová třináctistovka s turbem a výkonem 140 koní, respektive 160 koní u silnější varianty. Zdroje ze zákulisí hovoří také o nasazení litrového tříválce a přeplňované naftové patnáctistovky.

Foto: Nissan

Diodové denní svícení a hlavní světlomet

Vzhledem ke stále rostoucím předpisům Evropské unie je dost možné, že se Juke představí také jako plug-in hybrid. Soustava má využívat sílu zážehové šestnáctistovky, elektromotoru a energii z baterií s kapacitou 9,8 kWh. Čistě elektrický dojezd by se měl pohybovat kolem 30 kilometrů na jedno nabití.

V Severní a Jižní Americe se osobitý Juke tak moc nelíbil, že ho Nissan raději nahradil střídmějším modelem Kicks. Ten nabídne atmosféricky plněný čtyřválec o objemu 1,6 litru s výkonem 122 koní, který spolupracuje s převodovkou CVT.

Foto: Nissan

Nissan Kicks

Přímým konkurentem a známkou jihokorejského punku je Kia Soul – ta se v Evropě prodává jen v čistě elektrické verzi s dojezdem až 452 kilometrů na jedno nabití. Řidiči v USA si mohou užívat ikonický Soul také v benzinové verzi – s atmosférickým dvoulitrem naladěným na 149 koní a přeplňovanou 204koňovou šestnáctistovkou. Tak co, těšíte se na nového Juke nebo je vám sympatičtější konkurence od automobilky Kia?

Foto: Kia

Kia Soul

Reklama

Načítám