Hlavní obsah

Nový model od Bugatti je na elektřinu a stojí pod milion

Foto: Bugatti

Nová elektrická hračka od Bugatti

Pořídit si Bugatti a nezaplatit ani milion korun? Nezbláznili jsme se! Opravdu to jde, a navíc půjde o moderní elektromobil vzpomínající na legendární model automobilky. Na první dobrou se do něj zamilují jak děti, tak nejspíš i jejich rodiče, kteří se s ním mohou projet také.

Článek

Automobilka Bugatti letos slaví výročí 110 let  od založení. Ovšem místo toho, aby uspořádala drahé oslavy nebo velkolepý sraz majitelů těchto vozů, rozhodla se vyrobit velmi speciální model. Jde o limitovanou edici 500 kusů, po kterých se nejspíš hodně rychle slehne zem. Jak už úvodní fotografie napověděla, jde o poctu modelu s názvem Type 35. Ale zajímavostí je kolem tohoto malého auta ještě víc.

Vraťme se na chvilku do roku 1926, kdy se Ettore Bugatti rozhodl udělat radost svému synovi. Protože v tu dobu jeho značka vstoupila na trh právě s modelem Type 35, svému dítku postavil prakticky zmenšeninu tohoto modelu. Tehdy šlo o elektricky poháněnou velmi přesnou repliku poloviční velikosti. A jakkoliv šlo původně jen o dárek pro syna, zákazníci, kteří malé autíčko viděli, ho prostě chtěli také. A zájem byl tehdy velký, proto se Ettore rozhodl, že zmenšeninu začne vyrábět a prodávat. A tak se také mezi lety 1927 a 1936 stalo, přičemž světlo světa nakonec spatřilo 500 kusů. Pár jich mezi sběrateli zůstalo, ale je jich opravdu málo. A když už se některé z nich dostane do prodeje, cena je astronomická.

Počet kusů sedí i s novým malým autem, které Bugatti představilo teprve před pár dny. Ovšem jinak jde o zcela nový koncept, který nevyužijí jen děti, ale i jejich rodiče. V prvé řadě Bugatti vsadilo na moderní 3D tisk. Jako koncept pro něj posloužil scan originální technické dokumentace modelu Type 35. Šlo o to, aby byl design co možná nejpodobnější. Konečná montáž je ale samozřejmě prováděna ručně s důrazem na detail. O pohon se starají lithium-iontové baterie, které se z auta dají jednoduše vyndat a dobít.

Jak už jsme řekli, auto je určeno hlavně pro děti, ale díky tomu, že je v tomto případě vyrobeno ve ¾ velikosti, vejdou se do něj i tatínkové. Pro děti je ale výkon auta omezen na 1 kW, přičemž v ten moment je maximální možná rychlost 20 km/h. Ovšem je tu také ještě režim pro dospělé, který má výkon povolen na 4 kW a maximální rychlost až 45 km/h. A je tu ještě jeden režim, který se dá, stejně jako u plnokrevných Bugatti, aktivovat speciálním klíčem s názvem Speed Key. Ten uvolní výkon až na 10 kW a zcela vypne omezovač. No, jak říkáme, na své si přijdou i tatínci. Právě ti si ale musí připravit v přepočtu 770 tisíc korun, a hlavně si musí pospíšit. Těch 500 kusů už Bugatti uvolnilo pro objednávky a zájemci se prý jen hrnou.

Reklama

Související témata:
Načítám