Hlavní obsah

Nový McLaren „Grand Tourer“ se zrodil k rychlému cestování

Foto: McLaren

Ještě než na svět přišly soukromé tryskáče, měli gentlemani jedinou možnost, jak cestovat napříč Evropou mezi svým rodinným sídlem v Anglii a letní vilou v Monaku – rychlým cestovně-sportovním kupé, kterým se říkalo Grand Tourer. Dnes je situace trochu jiná, ale rychlé cesťáky stále přežívají. Pro zákazníky, kteří nemají letecký průkaz nebo kterým nepovolili stavbu přistávací plochy hned u vily, nabídne McLaren moderní cestovní auto, které za tryskáčem rychlostně nejspíš příliš nezaostane.

Článek

McLaren 570 GT je v současné době tím nejvíce cestovním autem britské značky. Vychází ze supersportu 570 S, ale má pohodlněji naladěný podvozek, měkčí sedadla a trochu víc prostoru pro zavazadla. S 570 koni je taky pořádně rychlý – stovku umí zdolat za 3,2 sekundy a zrychluje až do maximální rychlosti 328 km/h! Komu by tohle nestačilo?!

Foto: McLaren

570 GT je základem cestovní nabídky McLarenu. To ale neznamená, že je pomalý...

Zjevně se pár takových zákazníků našlo, protože McLaren finišuje vývoj nového superrychlého cesťáku. Ten se do segmentu, který ovládají velká, těžká auta s motorem vpředu (BMW řady 8, Mercedes S-Coupe, Aston Martin DB11, Bentley Continental nebo Ferrari 812 Superfast), vtrhne s lehčím vozem (tomu odpovídá i ladný design) s motorem uprostřed, takže by měl být neobyčejně agilní. Proto o něm McLaren říká, že bude přepisovat zažitá pravidla.

Základem konstrukce bude karbonový monokok a za ním umístěný twin-turbo V8 – tedy stejná koncepce, jako u všech ostatních McLarenů. Automobilka však dosud neodtajnila, zda ho bude pohánět osmiválec 3,8 l z 570 S/GT, nebo modernější 4,0 l modelu 720 S (tipujeme spíš tuto druhou alternativu). Zatím víme jen to, že nový cestovní model bude mít větší výkon než 570 GT – nemá ho totiž nahradit (právě obchodní úspěch 570 GT, který přivedl řadu nových zákazníků, motivoval značku k výrobě dalšího cestovně laděného modelu), ale rozšířit nabídku směrem nahoru. Na vrcholu cestovní nabídky pak bude hyper-GT Speedtail.

Jisté je, že nový Grand Tourer nabídne prostornější a luxusněji vybavenou kabinu, aby majitel mohl cestovat nejen rychle, ale i v naprostém pohodlí. Proto nejspíš dostane sofistikovanější adaptivní odpružení ze supersportu 720 S, které dokáže být neobyčejně komfortní na hrbolech a stabilní v zatáčkách. Nový cestovní McLaren by tak mohl být opravdovou štikou v rybníku plném líných kaprů. Uvidíme už za měsíc při oficiálním představení…

Reklama

Související témata:
Načítám