Hlavní obsah

Nový Ford Focus RS? Zapomeňte, nebude!

Foto: X-Tomi Design

Nová generace nabroušeného Focusu RS nejspíš zůstane jen v představách nadšených grafiků

Není to oficiální, ale stejně to můžete brát jako zaručenou informaci. Ford zastavujete veškeré aktivity ohledně vývoje nové generace Fordu Focus RS. Důvodem jsou emisní limity, příliš vysoké náklady na vývoj a taky se to nehodí do zeštíhleného portfolia modrého oválu. Je nám to líto.

Článek

Jestli jste někdy řídili Ford Focus RS, pak moc dobře víte, jak rychlé je to auto. S pohonem všech kol má sklony k nedotáčivosti, ale Ford si s tím poradil a s paketem RS Edition přibyl mezi přední kola samosvorný diferenciál. Ford byl také první, kdo u relativně dostupného auta přišel s takzvaným Drift módem, kdy stabilizační systém řidiči pomáhal udržet auto ve smyku. Neptejte se mě, jak to fungovalo, ale někteří kolegové z toho byli nadšení. Já to raději vždy všechno vypnul a spoléhal jsem se sám na sebe.

Foto: Ford

S pohonem všech kol byla třetí generace Focusu RS hodně rychlou okreskovou zbraní

Protože jsem nadšený z nové Fiesty ST, docela jsem se těšil i na Focus RS. Samozřejmě, že jsem stejně jako vy zaregistroval zvěsti o tom, že Focus si sice nechá přeplňovaný čtyřválec 2,3 l stávající generace, ale že zadní kola by měl roztáčet elektrický systém e-Twinster od GKN. Spalovací motor měl mít výkon až 400 koní a o výkonu elektromotoru nebylo nikde ani slovo, ale inženýři Fordu prý pracovali na tom, aby ho využili nejen při rozjezdech, ale hlavně pro zlepšení průjezdu zatáček, kdy by využili schopností elektrického pohonu pro lepší vektorování točivého momentu.

Když jsem o Focusu RS slyšel naposledy, mluvilo se o tom, že by mohl mít premiéru v roce 2021. A to bylo někdy v prosinci. Od té doby se ale mnohé změnilo a já pro vás teď nemám dobré zprávy…

Foto: Ford Motor Company

Ford Focus RS500 z roku 2010 byl opravdový zabiják supersportů

Už v zimě některé zdroje upozorňovaly, že je překvapující, že Ford svůj nový Focus RS ještě netestuje, protože to přece vždycky se svými sportovními vozy dělal. Běžně je totiž opravdu podrobuje důkladným zkouškám a to ticho po pěšině je přinejmenším alarmující. No, teď je to ještě horší.

Francouzský časopis Caradisiac totiž získal informace přímo z vedení Fordu, že Focus RS nebude. A nejde o to, že by ho Ford neuměl či nechtěl postavit, ale že ho prostě postavit nemůže, protože by to mělo negativní vliv na splnění průměrných emisních limitů. Průměrná spotřeba dle výrobce byla 7,7 litru, a přestože by částečná elektrifikace určitě pomohla, pořád by to bylo příliš.

Druhým důvodem pro ukončení projektu jsou náklady na vývoj. Ford by přeplňovaný čtyřválec 2,3 l v kombinaci s elektromotorem nejspíš nikde jinde neuplatnil, a tak by to pro něj byla příliš vysoká investice.

No a třetí důvod se týká obchodního plánu, který počítá s výrazným zeštíhlením společnosti. Z čtyřiadvaceti továren jich Ford šest zavírá a chce snížit počet zaměstnanců v Evropě o dvacet procent. Za oběť plánu již padly minivany C-Max a Grand C-Max, nebude ani malé Ka+. A na 99 procent nebude ani ten vysněný Focus RS, protože jim prostě nezapadá do celkového plánu…

Je to škoda, co? Ford bude podle všeho držet v nabídce jen model Focus ST, který je sice rychlý, ale zdaleka není tak ultimativní jako verze RS. Takže jestli jste o Focusu RS přemýšleli, je nejvyšší čas. Navíc drtivá většina aut už má vyměněnou problematickou hlavu válců - Ford nakonec přiznal vadnou sérii a všem majitelům nabídl bezplatnou opravu. Schválně se mrkněte na Sauto, aktuálně jich tam několik je.

Reklama

Načítám