Hlavní obsah

Nový crossover Škoda už má své jméno. Bude vám povědomé…

Foto: Škoda Auto

Nový crossover Škoda se bude odhalovat velmi pozvolna

Kodiaq, Karoq a nyní přijíždí třetí do party – rodina škodováckých SUV a crossoverů se v březnu rozroste o nejmenšího člena. Škoda nám nejdřív poodhalila jeho tvář, nyní nám odtajnila jeho jméno. Ve hře byly i další varianty (Kosmiq, Anuq, Eniaq), ale nakonec padla volba na název, který perfektně zapadá do konceptu pojmenovávání SUV Škoda (začíná na „K“ a končí na „Q“).

Článek

Finální výběr padl na název Kamiq. A jestli vám to jméno přijde povědomé, máte naprostou pravdu. A teď nemyslíme nápadnou podobnost s pražskou čtvrtí Kamýk. Pod názvem Kamiq se totiž od loňského roku v Číně prodává (a vyrábí) podobně laděný crossover, který však s tím evropským bude mít společné jen jméno. Evropská verze bude mít odlišný design, úplně jiné motory, modernější interiér, rozsáhlejší výbavu… bude to prostě docela jiné auto. Stejné jméno tak může být poněkud matoucí.

Škoda Kamiq introVideo: Škoda Auto

Pro Škodu to tak ale bylo samozřejmě nejjednodušší. A i když zní výstup jako generátor náhodných názvů, který dnes už mají prakticky v každé automobilce, Škoda k němu má přichystaný příběh – slovo Kamiq prý pochází z jazyka Inuitů obývajících sever Kanady a Grónsko a popisuje stav, kdy něco přirozeně „padne jako ulité“ za všech okolností.

To zní pro městský crossover docela přiléhavě – tento druh aut je totiž nejuniverzálnějším přítelem dnešních párů i malých rodin a nahrazuje tak dříve tolik oblíbené hatchbacky. Kamiq tak nabídne všechny výhody crossoverů (vyšší světlou výšku, vyšší řidičskou pozici pro lepší přehled a snadnější nastupování i vystupování, prostornější interiér) jako nadstavbu k tomu, co umí dnešní hatchbacky (dobré jízdní vlastnosti, výkonné a úsporné motory, široká nabídka bezpečnostní a komfortní výbavy), a tak se není čemu divit, že po crossoverech sahají zákazníci častěji.

Foto: Škoda Auto

Škoda Vision X

Doplňme ještě, že Kamiq bude designově vycházet z konceptu Vision X a hodně techniky spolu s interiérem si půjčí z konvenčního sourozence, nedávno představeného modelu Scala. Nová Škoda Kamiq se oficiálně představí veřejnosti hned na začátku března na autosalonu v Ženevě.

Reklama

Související témata:
Načítám