Hlavní obsah

Thundertruck: Budoucnost cestování v terénu?

Foto: Thundertruck

Obytný terénní vůz, se kterým se dostanete téměř všude? Již brzy to dost možná bude skutečností – přivítejte (až) šestikolový terénní vůz jménem Thundertruck

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thundertruck je poměrně mladá a moderní firma – velmi dobře si tedy uvědomuje aktuální situaci v automobilovém průmyslu. Zároveň ale odmítá vizi, že by elektromobily měly být jen nudné a nezajímavé krabice. Právě proto pracuje na vývoji stejnojmenného terénního vozu, který se nezalekne ani zombie apokalypsy.

Článek

Thundertruck. Pokud jste si hned vzpomněli na rockovou pecku Thunderstruck od kapely AC/DC, nejste sami. Thundertruck je ale poměrně mladá americká firma, která v budoucnu plánuje vyrábět ty nejvíc „cool“ terénní vozy na světě. A jelikož jde o moderní firmu, nezapomíná pochopitelně ani na lední medvědy. Takže ano – tento vojensky vyhlížející teréňák, který umí zrychlit na stovku za 3,5 vteřiny, je elektromobil.

Foto: Thundertruck

K dispozici budou varianty s pohonem 4×4 i 6×6, vzhledem k variabilitě konstrukce se počítá také s obytnou nástavbou

Abychom věci uvedli do kontextu (sami sobě i vám čtenářům), trochu jsme pátrali a Thundertruck ve skutečnosti patří pod soukromou společnost Wolfgang z Los Angeles. Wolfgang je dle svých slov „kreativní konzultační agentura, cíleně navržená pro moderní dobu“.

Pravda, zní to trochu neurčitě. Wolfgang se specializuje na vývoj a propagaci moderních technologií a výrobních postupů. V neposlední řadě díky svým konzultačním službám pomáhá vylepšovat infrastrukturu ve firmách pro jejich lepší chod a propaguje aktivní životní styl. A právě z oněch technologických zkušeností se momentálně rodí Thundertruck.

Thundertruck má být víceúčelové terénní vozidlo moderní doby – mezi zákazníky tedy nebudou patřit jen nadšenci terénní jízdy a dobrodružní cestovatelé, ale případně i ozbrojené složky. Trojrozměrné počítačové skici poukazují na na první pohled robustní konstrukci, díky pohonu všech kol (ať už čtyř nebo šesti) se pak nezalekne pouštních dun ani sněhem zaváté krajiny.

Foto: Thundertruck

Terénní elektromobil Thunderstruck vyvíjí specialisté z oboru designu a vývoje, součástí projektu je však i ostřílený offroadový cestovatel, který plní funkci poradce

„Značně jsem se nechal inspirovat extrémními podmínkami australské pustiny. Chtěl jsem navrhnout to nejodolnější, armádou inspirované terénní vozidlo na světě, které by však stále vypadalo skvěle po stránce designu,“ nechal se slyšet vrchní designér Dean Block. Právě on měl při navrhování teréňáku Thundertruck hlavní slovo, a to od prvních nákresů až po trojrozměrné počítačové modely.

K pohonu mají sloužit elektromotory – ovšem kolik, to zatím nevíme. Kromě velmi slušné akcelerace slibují lidé od Thundertrucku také slušný dojezd – konkrétně 400 mil, tedy nějakých 640 kilometrů. Počítá se však i s variantou takzvaného prodlužovače dojezdu – přídavný spalovací motor by podle propočtů zvyšoval dojezd až na 560 mil, neboli téměř 900 kilometrů. Alternativou k prodlužovači dojezdu potom budou solární panely na střeše.

Kromě širokého týmu zkušených specialistů z oblasti designu, vývoje nebo třeba marketingu je součástí skládačky také dlouholetý offroadový cestovatel a dobrodruh James Buffinton. „Extrémní podmínky vyžadují promyslet každou situaci a každou nástrahu tak, aby člověk i daleko od civilizace zůstal v relativním komfortu. Thundertruck je nejen připraven pro jízdu mimo silnici a dobrodružné cestování – je pro ně stvořen,“ nešetří optimismem Buffinton.

Proč vlastně takový offroad vzniká, ptáte se? Na první pohled se to nezdá, ale vzhledem k dnešní situaci ve světě to nakonec dává rozum – styl cestování se jen během posledních pár let zásadně změnil, což do značné míry pozměnilo i některé segmenty automobilového průmyslu.

Vzhledem k omezením (nejen) v letecké dopravě si tak firma Thundertruck slibuje velký rozvoj pozemního cestování. Vzhledem k rozvoji elektromobilů, jejichž Achillovou patou i nadále zůstává reálný dojezd, by Thundertruck mohl v budoucnu být skvělým terénním „karavanem“, který se dostane prakticky všude.

Reklama

Načítám