Hlavní obsah

Sally z filmu Auta se stala skutečností. Porsche postavilo jedinečnou 911 a dává ji do dražby

Foto: Porsche

Která že je ta skutečná? Ta vlevo. Ale tu vpravo si můžete teď o víkendu koupit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejkrásnější Porsche 911? Každé druhé dítě vám řekne, že Sally z filmu Auta. A jistě si to myslí i mnoho dospělých. Reálná podoba autíčka, které se objevilo ve všech třech dílech jednoho z nejúspěšnějších animáků všech dob, vznikla přímo v Porsche a podíleli se na něm specialisté z Pixar Animation Studio.

Článek

Když se objevil film Auta, všichni si okamžitě zamilovali Bleska McQueena. Ten někomu připomínal Dodge Viper, jinému Corvettu Z06. Zato jeho láska Sally, právnička z Kalifornie, která našla klid právě v Kardanové Lhotě, byla jasná 911 generace 996. A mnozí si jistě představovali, jak by asi vypadala ve skutečnosti. No a teď už to víme, přesně takhle!

Je to poprvé, co Porsche postavilo filmové auto a nabídlo ho k prodeji. A asi vás nepřekvapí, že to vzali od podlahy a na návrhu reálné Sally se podíleli specialisté na animované filmy z Pixar Animation Studio, kteří navrhli i původní Sally. V týmu byli jak Jay Ward, kreativní ředitel společnosti, tak Bob Pauley, designér, který Sally Carreru pro film Auta navrhnul. „Měli jsme při návrhu absolutní svobodu a byl to projekt, co nás všechny bavil. Ve filmu byla Sally Carrera právničkou z Kalifornie, která měla svůj styl i eleganci, ale zároveň milovala zábavu. A přesně takovou jsme ji chtěli stvořit,“ říká designérka interiérů Porsche Daniela Milošević, která byla jedním z šéfu týmu.

Porsche 911 Sally Special není nějaký reinkarnovaný model starší generace 996, ale nejnovější provedení 992 a to hned ve verzi GTS. Takže má přeplňovaný třílitrový plochý šestiválec s výkonem 473 koní a točivým momentem 569 newtonmetrů. Je skoro překvapením, že má sedmistupňovou manuální převodovkou, ale každý nadšený řidič to jistě ocení.

Celý tým specialistů z Porsche Exclusive Manufaktur si společně s lidmi z Pixaru dal sakra záležet, aby auto mělo co nejvíc paralel s filmovou Sally. Na první pohled to začíná jedinečnou barvou Sally Blue Metallic, která byla ručně namíchána speciálně pro tento projekt. Pokračuje to přes unikátní kola, která připomínají ráfky modelu 996, ale mají velikost 20 a 21 palců. A když pak nakouknete do interiéru, tak vidíte látkové čalounění s kostkovaným vzorem, modrými lemy a křídovou kůži.

Jenže tohle je jen začátek, auto baví hlavně detaily. Pod výsuvným spoilerem má její tetování, loga filmu Auta pak najdete na ventilcích kol, na dveřních panelech a na bocích sedadel. Na palubní desce u spolujezdce najdete malý obrázek filmové Sally a každého znalce dnes již dvacetiletého (!) filmu pobaví i volič jízdních režimů na volantu „Kachow Mode“, což byla filmová hláška Sally.

Líbí se vám? Jistě, komu by se nelíbila! Jenže stejně jako filmová Sally je jen jedna, tak i auto postavili ve Weissachu pouze jedno. Dobrá zpráva je, že se dá koupit. Ta špatná, že to bude už teď o víkendu na aukci v kalifornském Monterey na akci Car Week.

Výtěžek z prodeje auta, jehož realizace trvala deset měsíců, půjde na charitu. Část peněz připadne organizaci Girls Inc., která inspiruje všechna děvčata, aby byla silná, chytrá a odvážná (přesně jako Sally), a druhá část poputuje do UNCR, což je společnost, která podporuje uprchlíky z Ukrajiny. „Příběh filmu ctí hodnoty jako přátelství, láska a vzájemná podpora, líbí se nám, že i reálně to tak bude,“ uzavírá Dr. Sebastian Rudolph, viceprezident pro komunikaci Porsche.

Jak se vám reálná Sally Carrera líbí?
Paráda!
90,6 %
Boží!
7,7 %
Super!
1,7 %
Celkem hlasovalo 742 čtenářů.

Reklama

Načítám