Hlavní obsah

Karavan Raptor XC se chlubí výsuvným modulem pro více místa na spaní

Foto: Hunter Nature

Firem vyrábějících karavany a obytné vozy je už dnes jako hub po dešti, ačkoliv v poslední době jsme psali převážně o obytných vozech. Dnes však uděláme radost také fanouškům klasických karavanů. I když, když říkáme „klasických“, nejde tak úplně o běžný karavan. Raptor XC totiž disponuje terénní úpravou a má vzadu výsuvný modul pro zvětšení ložního prostoru.

Článek

Německá firma Hunter Nature není sice úplně novým hráčem na trhu, patří však k těm „mladším“. Zakladatelem je chlapík jménem Michael Wagner a sídlo firmy se nachází v Deggingenu, což je zhruba hodinu cesty jihozápadně od Stuttgartu. Firma má momentálně ve své nabídce čtyři produkty – dvě varianty karavanu pojmenovaného (ne)překvapivě Hunter, konkrétně Hunter NTR 4X a Hunter NTR 3X, dalším je karavan s názvem Armadillo a nejnovějším přírůstkem je typ Raptor XC.

Foto: Hunter Nature

Obývací místnost ukrývá ještě jednu „nouzovou“ postel o rozměrech 190 na 90 centimetrů

Raptor XC od firmy Hunter Nature je velmi promyšlený a vlastně poměrně kompaktní karavan, který své skromné rozměry vynahrazuje výsuvným modulem v zadní části, což přináší více místa zejména v ložním prostoru. V této „vysunuté fázi“ při pohledu z boku vzdáleně připomíná právě tohoto dávného ještěra, odtud tedy tvůrci čerpali inspiraci k prodejnímu názvu.

Ve standardním režimu má Raptor na délku 4,8 metru, při vysunutí „prodlužovacího modulu“ jeho délka vzroste o více než dva metry na celých 6,9 metru. Vysunutí modulu lze provádět manuálně, za příplatek je však k dispozici také ovládání pomocí elektroniky – a dokonce i přes dálkové ovládání!

Venkovní panely a drtivá většina vnitřních panelů Raptoru jsou z hliníku, mezi nimi se potom nachází izolační výplň. Kromě bočního prosklení proniká do kabiny spousta přirozeného světla také prostřednictvím panoramatické střechy, takže interiér karavanu působí poměrně vzdušně. Panoramatická střecha se skládá ze dvou dílů, každý o rozměrech 170 centimetrů na 71 centimetrů.

Foto: Hunter Nature

Ložní prostor je součástí výsuvného modulu. Díky panoramatické střeše si lze užívat usínání při pohledu na hvězdy v teple a pohodlí „domova“

Ve firmě Hunter Nature brali v potaz také jednu zásadní věc – jejich potenciální zákazníci jsou dobrodruzi tělem i duší, a tak je evidentní, že jejich cesty k „hotelu pod širým nebem“ nepovedou vždy jen po silnicích hladkých jako sklo. Proto jsou tu terénní pneumatiky BF Goodrich do každého terénu, karavan má navíc kompletní klasické odpružení s pružinami a tlumiči, ačkoliv za příplatek lze mít i vzduchové odpružení s měchy.

Součástí interiéru je mimo jiné kuchyňka, umístěná v přídi – i zde je poměrně dost přirozeného světla díky zakřivenému oknu. K vybavení kuchyňky patří dřez, dvouplotýnkový vařič a lednice o kapacitě 75 litrů, což na výlety bohatě stačí. O kus dál se potom nachází jídelní stůl ve tvaru L, kolem něhož se nachází posezení.

Tento obývací prostor se však dá upravit tak, aby v případě potřeby poskytoval ještě další lože o délce 190 centimetrů a šířce 90 centimetrů, plně dostačující pro jednu dospělou osobu. Věřte nebo ne, ale vedle výše zmíněné kuchyňky zbylo také dost místa na kompaktní koupelnu – tam se nachází jak umyvadlo s toaletou, tak i sprcha díky omyvatelným a hlavně voděodolným materiálům.

Co se týká zásob vody, tak Raptor XC poskytuje rezervoár na 120 litrů pitné vody a 100litrovou nádrž na odpadní vodu. Z hlediska energie je tu baterie o kapacitě 120 ampérhodin, pro všechny případy jsou na střeše 160wattové solární panely.

Tento skvělý karavan má prozatím snad jen jednu chybu – neznáme jeho cenu, neboť jde de facto o žhavou novinku. Dle informací na stránkách firmy se však společnost chystá hned na několik veletrhů konajících se na různých koutech Německa, takže se další informace s největší pravděpodobností v dohledné době dozvíme.

Reklama

Načítám