Hlavní obsah

Pracovní morálka a technologie jako v osobáku. Hyundai Staria-Load Premium zatím pouze v Austrálii

Foto: Hyundai

Hyundai Staria je povedené MPV, které nabízí spoustu prostoru, praktičnosti, jízdního komfortu. Verze Premium by mohla být svatým grálem pro pracanty, má to však jeden, zato podstatný háček

Hyundai Staria těží ze svých rozměrů a skvělého využití vnitřního prostoru, jeho výhodou však je, že po většinu času se chová jako klasický osobák. Ještě větší užitek ale přináší užitková verze Staria Van, která má na některých trzích, konkrétně v Austrálii, přívlastek Load.

Článek

Hyundai Staria-Load je prakticky stejný vůz, jako je naše Staria Van. Korejská automobilka však začala k protinožcům dovážet velmi lákavou verzi Premium. Hyundai Staria-Load Premium si zachovává užitkový charakter a povahu spolehlivého pracanta, k těmto atributům však přidává ještě celou řadu komfortních a luxusních prvků.

Pro začátek Staria-Load Premium mechanicky vychází z klasické pracovní verze, o pohon se tedy stará 2,2l turbodiesel CRDi o výkonu 177 koní a 430 Nm. Agregát spolupracuje s 8stupňovým automatem, skrze který pohání přední kola.

Foto: Hyundai

Hyundai Staria-Load Premium se bude na australském trhu prodávat výhradně ve dvoumístné verzi. Dostane se i k nám do Evropy? Prosím!

V mnohém se však Premium od běžné pracovní verze liší. Na první pohled zaujmou 17palcová litá kola, nelze přehlédnout ani kompletní vnější osvětlení z LED diod – hlavními světlomety a pruhem pro denní svícení vpředu počínaje a koncovými svítilnami konče, které zdobí elektronicky ovládané víko kufru s bezpečnostními senzory.

V interiéru najdeme stejně jako dřív digitální přístrojový panel o úhlopříčce 10,25 palce, který se nachází v zorném poli řidiče. Na středové konzoli se vyjímá velký displej informačně-zábavního systému o stejné velikosti (běžné verze jsou v základu vybaveny menší, 8palcovou variantou).

Foto: Hyundai

Verze Premium se bude dodávat už v základu s větším 10,25palcovým dotykovým displejem infotainmentu, standardní verze má v základu 8palcový displej

Nechybí komfortní funkce jako automatická klimatizace, chytrý klíč Smart Key nebo startování tlačítkem. Softwarové rozhraní si rozumí s Apple CarPlay i Android Auto, nechybí dokonce kůží potažený volant a elektronicky sklopná vnější zrcátka. Z barev je na výběr černá Abyss, šedá Graphite, modrá Moonlight, bílá Creamy a stříbrná Shimmering.

I jízdních asistentů a elektronických strážných andělů starajících se o aktivní bezpečnost je tu opravdu požehnaně. Škála bezpečnostních systémů staví na komplexním balíčku SmartSense, jehož součástí je takzvaný chytrý tempomat, disponující funkcí zastavení a opětovného rozjetí, což u dodávky není obvyklé.

To však stále není vše – nesmíme zapomenout na systém sledování pozornosti řidiče, asistent jízdy v jízdních pruzích, asistent autonomního nouzového brzdění, varování pro bezpečné opuštění vozidla, monitorování mrtvého úhlu či asistent dálkových světel.

„Staria-Load Premium představuje ve svém segmentu špičku z hlediska pohodlí, bezpečnosti a stylu,“ dodává šéf australské divize Hyundai Ted Lee. „Vzhledem k úrovni komfortu srovnatelné s běžnými osobními vozy půjde v očích zákazníků nepochybně o velmi atraktivní produkt.“

Reklama

Načítám