Hlavní obsah

Porsche ukázalo nejsportovnější Macan, na šestiválec zapomeňte

Foto: Porsche

Macan je nejprodávanějším a zároveň nejlevnějším modelem od Porsche. Novinkou je jeho verze se slibným označením T, která sice v rámci modelové řady není nejvýkonnější, měla by ale přinést nejvíce agility.

Článek

Někdy to není jenom o čistém výkonu. Šestiválcový Macan GTS má 440 koní a „stovku“ dá za 4,5 sekundy, v rámci této modelové řady ale prestižní písmenko T náleží Macanu s „pouhým“ čtyřválcem. Jde mimochodem o první čtyřdveřové Porsche, které se může pochlubit označením T (Touring), jinak vyhrazenému pro modelovou řadu 911 a 718. Porsche jej, jak možná víte, používá od roku 1960, první byl model 911 T.

Macan T má pod kapotou dvoulitrový čtyřválec s parametry 195 kW (265 k) a 400 Nm točivého momentu. Patrně vás nepřekvapí, že síla motoru se přenáší na všechna čtyři kola prostřednictvím sedmistupňového PDK. Sprint 0 na 100 km/h se odehraje za zajímavých 6,2 sekundy a maximální rychlost je dokonce nižší než 250 km/h – vcelku obyčejných 232 km/h.

Klíč je ale v nastavení podvozku. Ten je snížený o 15 milimetrů a má tužší přední stabilizátor. Klasické ocelové pružiny jsou kombinovány s adaptivními tlumiči Porsche Active Suspension Management (PASM). Standardem je pak mimochodem paket Sport Chrono.

Díky tomu, že Macan T nepohání šestiválec (2,9 litru biturbo V6 je v modelech S a GTS) se na přední nápravě ušetřilo citelných 58,8 kilogramu. A to bude určitě znát. Podle automobilky je navíc při jízdě preferována ta správná náprava (tedy zadní) a systém Porsche Vectoring Plus (PTV Plus) je pak nastaven pro větší agilitu.

Standardem jsou dvacetipalcová kola, na výběr bude celkem 13 barev laků karoserie. Macan T bezpečně poznáte podle detailů lakovaných šedou metalízou Agate Grey na boku a dále na přídi, krytech zpětných zrcátek, bočních lištách, střešním spoileru a logu na zádi.

Uvnitř najdete standardně dodávaná kožená sportovní sedadla nebo 10,9 palce velkou dotykovou obrazovkou infotainmentu, kterou ostatní Macany dostaly v rámci faceliftu loni v létě. Macan T už zná svou prodejní cenu – 69 462 euro (zhruba 1 737 000 korun). K prvním zákazníkům se nové „téčko“ dostane už za dva měsíce.

Reklama

Související témata:
Načítám