Hlavní obsah

Policejní sporťák Alpine A110 konečně oficiálně!

Foto: Renault Group

Francouzský útvar Gendarmerie neboli četnictvo nafasuje nové služební vozy – celkem 26 kusů Alpine A110

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská vláda vyčlenila prostředky na pořízení 26 kusů francouzského sportovního vozu Alpine A110 do služeb „ozbrojených mužů“, jak zní doslovný překlad ozbrojených složek Gendarmerie. Vozy mohou sloužit pro chytání silničních pirátů, vedle toho však budou plnit preventivní pojízdné autority a v nejnutnějších případech mohou sloužit jako rychlý transport – třeba k převozu krve či orgánů.

Článek

Zaměstnání snů? Dost možná. Francouzské tradiční ozbrojené složky Gendarmerie nafasuje dvacet šest sporťáků Alpine A110. Všechna vozidla četníci postupně převezmou v během začátku roku 2022. Důstojník Cruchot ze Saint Tropez by jistě koukal!

Foto: Renault Group

„Služebáky“ francouzských četníků se stávají Alpine A110, které nahradí dosud používané vozy Renault Megane RS

A110 je sportovní vůz, který vyrábí teprve před pár lety vzkříšená automobilka Alpine. Vůz je do značné míry inspirován legendární Alpine A110, který se vyráběl v letech 1962 až 1977. Dvoudveřové kupé velmi subtilních rozměrů (3,85 m na délku, 1,55 m na šířku a jen 1,11 m na výšku) poháněly atmosférické motory uložené vzadu – konkrétně jedenáctistovky a třináctistovky. Šestnáctistovky potom poháněly vrcholnou verzi 1600S. V takové specifikaci vůz i přes poměrně skromný výkon 125 koní zrychlil z nuly na sto za zhruba 6,5 sekundy a uměl uhánět až lehce přes 200 km/h. Výhodou byla pochopitelně nízká hmotnost, u verze 1600S konkrétně 730 kilogramů.

Podobný recept následuje i novodobý nástupce – moderní Alpine vyráběné od konce roku 2017 pohání čiperný 1,8l přeplňovaný čtyřválec o výkonu 250 koní ve standardu, verze A110S má výkon zvýšený na 300 koní. Hmotnost je přitom jen zhruba 1 100 kg, řadí se sedmistupňovým dvouspojkovým automatem s řazením pádly pod volantem. Na rozdíl od originálu, který měl motor uložený úplně vzadu, má moderní A110 agregát uložený uprostřed, tedy ještě před zadní nápravou.

Policejní Alpine se budou dodávat v tmavě modré barvě s a polepy označující příslušnost bezpečnostních složek. Pod velkým nápisem Gendarmerie nechybí slogan „Notre engagement, votre sécurité“, tedy v hrubém překladu něco jako „naším závazkem je vaše bezpečnost“. Aby si nepozorný motorista boční polepy nespletl se závodními pruhy, odlišují se „policejní“ vozy ještě silnými reflexními pruhy vpředu i vzadu, nelze přehlédnout ani střešní majáky. Kupodivu budou A110 strážců zákona jezdit na 18palcových kolech.

„Tyto vozy umožní naší policii lépe udržovat pořádek zejména na dálnicích jako například při překračování nejvyšší povolené rychlosti,“ nechal se slyšet francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. „Další významnou roli budou zastávat také v otázce prevence bezpečnosti na silnicích, ale i při rychlém transportu léků, orgánů či krve.“

Francouzské četnictvo je jedno z dnes již tradičních ozbrojených složek, a byť nejde o stejný útvar, jako je třeba policie, mají velmi podobné pravomoce, i když často plní i úkoly vojenské policie. Z podobných útvarů ve světě jsou jim charakterově patrně nejblíže italští Carabinieri.

Reklama

Související témata:
Četníci
Načítám