Hlavní obsah

Pojízdný obývák s 37palcovým domácím kinem: Chrysler představuje vizi interiérů budoucnosti

Foto: Chrysler

Nejnovější koncept Chrysleru se předvedl pozoruhodným interiérovým designem i technologiemi

Synthesis je zbrusu nový koncept automobilky Chrysler, který se představil na Veletrhu spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas. Synthesis sice drží v tajnosti design exteriéru budoucích modelů z Michiganu, i přesto (nebo právě proto) by nás měl zajímat.

Článek

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Dříve výrobci představili nejprve vnější design vozu a až poté jeho interiér. V posledních letech však výrobci představují své koncepty a studie takzvaně zevnitř ven, podobně jako tuzemská Škoda. A nejspíš to funguje, neboť tohoto trendu se chytil i americký Chrysler.

Foto: Chrysler

Chrysler Synthesis bere designovou inspiraci u loňského konceptu Airflow

Ten představil na veletrhu CES nový koncept Synthesis, ačkoliv pojem koncept není tak úplně správný. Jde o vzorovou manifestaci toho, jak budou vypadat interiéry vozů značky Chrysler. Zajímavé však je, že navzdory pokročilým technologiím nemá jít ani zdaleka o hudbu vzdálené budoucnosti.

Již brzy se tedy můžeme těšit na řadu zajímavých funkcí vycházejících z technologické platformy STLA od mateřské společnosti Stellantis. Do této množiny spadá jak interaktivní Smart Cockpit, tak i pokročilé softwarové rozhraní STLA Brain, či dokonce STLA AutoDrive, přičemž poslední jmenovaný systém má umožňovat 3. stupeň autonomní jízdy.

Tato „pokročilá technologie pro reálný život“, jak jí říkají lidé od Chrysleru, má doslova obsluhovat posádku vozidla (zejména řidiče a spolujezdce) od nastoupení vozidla až po ukončení jízdy.

Foto: Chrysler

Podle Chrysleru se v budoucnu budou interiéry učit naše preference jako oblíbené trasy či jednotlivé zastávky, čemuž se bude přizpůsobovat plánování navigace

Přes to všechno se patrně největšímu obdivu bude těšit ohromný displej o úhlopříčce 37 palců, který se rozpíná po většině palubní desky, je tedy skvěle přístupný jak pro řidiče, tak i spolujezdce. Displej spolupracuje s informačně-zábavním systémem Smart Cockpit.

Systém STLA Brain je potom (ne)překvapivě mozkem prakticky všech operací odehrávajících se na palubě vozu, a díky umělé inteligenci umí zajišťovat tzv. Over-the-Air aktualizace, tedy přes internet bez nutnosti navštívit servis.

Foto: Chrysler

Ohromný 37palcový displej se rozprostírá po více než polovině palubní desky, je tedy dosažitelný i pro spolujezdce

Systém se navíc průběžně „učí“ řidičovy jízdní preference, čemuž uzpůsobuje plánování tras v navigaci s ohledem na nejbližší dobíjecí stanice a klidně pohlídá i důležité termíny díky synchronizaci s kalendářem.

Kromě samotných technologií nám Chrysler umožnil prohlédnout si i interiérový design, který můžeme v budoucnu od vozů Chrysler očekávat. Chromové dekory, na které jsme dřív byli zvyklí (nejen) v interiéru, jsou ty tam. Teď tu najdeme recyklované plasty, dřevěné obložení z takzvaných zodpovědných zdrojů, čalounění z přírodních materiálů a další.

Koncept Chrysler Airflow z loňského CES:

Kdo se nedokáže ubránit myšlence, že to všechno tak trochu připomíná koncept Airflow, ten má ve skutečnosti pravdu – myšlenkově vzorový kokpit Synthesis opravdu bere inspiraci z konceptu představeného loni právě na výstavě CES.

„Po téměř 100 let automobilka Chrysler přivádí na trh vynalézavé produkty a technologie dostupné pro běžné zákazníky a Chrysler hodlá v tomto odkazu pokračovat i s nástupem nového Smart Cockpitu,“ sdělil při představení vzorového interiéru výkonný ředitel automobilky Chris Feuell.

„Chrysler Synthesis představuje budoucnost designu, technologií a nových uživatelských zážitků značky Chrysler díky designu zaměřenému na posádku, intuitivně a snadné konektivitě využitelné v běžném životě.“

Jak se vám líbí toto moderní pojetí interiéru?
Nádhera, už se do něj těším
66,7 %
Já chci zpátky tlačítka!
33,3 %
Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Načítám