Hlavní obsah

Nová Honda Civic: Dvoulitr v kombinaci s elektromotory slibuje výkon a hospodárnost v jednom

Foto: Honda

Jedenáctá generace ikonické Hondy Civic do Evropy přijíždí s hybridním pohonem – ve městě bude jezdit na elektřinu a na dálnici budete moci rozvášnit přeplňovaný dvoulitr. Na trh se dostane letos na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V automobilovém průmyslu jsou určité stálice – modely snad tak staré jako automobilismus samotný. Patří k nim jména jako třída S, 911, řada 3, Golf, Corolla a další. Byla by však velká chyba opomenout Hondu Civic – ta se totiž začala vyrábět už v roce 1972 a její aktuální, v pořadí už 11. generace, se dočkala také hybridní verze, která míří na evropský trh.

Článek

Slavný Jeremy Clarkson kdysi ve své knize Vím, že máš duši napsal: „Jediná japonská auta se stopou lidskosti jsou Hondy, a to z dobrého důvodu. Pan Honda skutečně existoval a jako malý kluk měl vizi, která ještě dnes vede inženýrům ruku. Výsledkem je, že existuje zcela jasná souvislost mezi sportovním vozem S2000 a oněmi prvními motocykly. A výhradně kvůli tomuto pojítku s minulostí mám Hondy raději než jakákoliv jiná japonská auta.“

Foto: Honda

Hybridní pohon nové Hondy Civic se sice zdá být poměrně složitý, v reálném světě ale jeho konstrukce dává smysl. Kombinovaný výkon 184 koní a 350 Nm putuje na přední kola skrz převodovku se stálým převodem

Ať už se zákazníci rozhodovali na základě tradice, japonské poctivosti či dokonce lidskosti, jak popsal britský novinář a moderátor, jedno je jisté – do roku 2020 vzniklo více než 18 milionů Civiců. A přestože si Honda evidentně zakládá na tradici a „lidskosti“, nezapomíná také jít s dobou. Proto nejnovější generace přijíždí s hybridním pohonem pod kapotou.

„Na rozdíl od tradičních hybridů, kde elektromotor pouze asistuje spalovacímu motoru, zde produkuje spalovací motor elektřinu, která mu následně pomáhá prostřednictvím dvou kompaktních elektromotorů. To jízdě dodává plynulost a zároveň briskní akceleraci jako u elektrického vozu, která je skloubena s jedinečnými technologiemi značky Honda,“ napsala automobilka na svých globálních stránkách.

V praxi to znamená přeplňovaný 2,0l čtyřválec, který funguje v takzvaném Atkinsonově cyklu – má tedy variabilní zdvih pístů ve válcích, takže si motor umí sám regulovat kompresní poměr. Delší zdvih (a tedy vyšší kompresní poměr) je lepší pro silný točivý moment v nižších otáčkách, například u naftových motorů. V těch vyšších se zase uplatní kratší zdvih. Ve zkratce je hlavní výhodou vyšší účinnost motoru, a tedy úspora paliva.

Foto: Honda

V interiéru orientovaném na řidiče má hlavní slovo 9palcový systém informačně-zábavního systému, zpoza tříramenného volantu pak prosvítá 10palcový přístrojový displej

Tomuto šikovnému motoru zdatně sekundují dva kompaktní elektromotory, díky čemuž pohonné ústrojí ve výsledku dává výkon 184 koňských sil. Elektromotory berou energii z lithium-iontové baterie vlastní výroby, kterou v případě potřeby umí dobíjet i sám spalovací motor – čímž u tohoto druhu hybridu odpadá nutnost dobíjení ze sítě.

V praxi to potom vypadá zhruba takto: Při jízdě po městě Honda pojede na hnací sílu produkovanou elektrickými motory. Při jízdě mimo město kola stále pohání elektřina, ale do hry se zapojí také spalovací motor, který v danou chvíli dobíjí akumulátor pro své elektrické parťáky. Ve vysokých rychlostech, například na dálnici, potom elektromotory kompletně předají štafetu spalovacímu motoru.

Na rozdíl od tradičních hybridů má zkrátka Honda elektromotory hned dva – jeden funguje jako generátor a druhý pohání přímo kola. Také úloha spalovacího motoru je trochu jiná, v nižších rychlostech totiž jen vyrábí elektřinu pro elektromotor, kola pohání přímo až ve vyšších rychlostech, kdy se účinnost elektrického pohonu snižuje. Je to docela komplikované, ale jízdní zážitek zvláště ve městě hodně připomíná jízdu s elektromobilem.

Foto: Honda

Hybridní systém v novém Civicu je velmi podobný tomu, který automobilka používá v typu CR-V. V praxi jsou tu tři varianty – 1) vůz je poháněn elektřinou, 2) vůz je poháněn elektřinou a spalovací motor dobíjí baterii elektromotoru, 3) vůz je poháněn spalovacím motorem

Od využití těchto technologií si Honda slibuje, že jejich nový systém e:HEV bude vykazovat „jednu z nejvyšších tepelných účinností mezi produkčními vozy“. Hybridní ústrojí těží z postupů zvaných „Intelligent Power Unit“, tedy IPU, což v souhrnu znamená, že každý komponent pohonného ústrojí byl vyvinut tak, aby byl lehčí, kompaktnější, odolnější, a ve výsledku tak i účinnější než jeho ekvivalent použitý v předešlém modelu.

Civic e:HEV slibuje rovněž skvělou přizpůsobivost díky čtyřem jízdním režimům – konkrétně Eco, Normal, Sport a Individual. V posledním jmenovaném režimu si může řidič zvolit nastavení motoru, převodovky a informací na přístrojovém štítu podle svého gusta.

Uvnitř se potom můžeme těšit na jednoduše a chytře řešenou, a přesto ne strohou kabinu, orientovanou na řidiče. Dominantou interiéru bude 9palcový dotykový displej informačně-zábavního systému, zpoza tříramenného volantu potom prosvítá 10palcový displej suplující „kapličku“ přístrojů.

Po stránce technologií se můžeme těšit na asistent pro udržení auta v jízdním pruhu nebo hlídání mrtvého úhlu, z palubních systémů se lze těšit na kvalitní audiosystém Bose. Vůz se začne prodávat letos na podzim.

Reklama

Načítám