Hlavní obsah

Nejrychlejší tovární elektromobil na světě! Hypersport Rimac Nevera se rozjel na rekordních 412 km/h

Foto: Rimac

Víte, co znamená „Nevera“? V chorvatském dialektu jde o neočekávanou a velmi intenzivní bouři. A jedna taková se extrémní rychlostí prohnala i na německém vysokorychlostním testovacím okruhu. Hypersport Rimac Nevera je s reálnou nejvyšší rychlostí 412 km/h novým nejrychlejším produkčním elektromobilem na světě. Chorvatským inženýrům se povedlo jej vyvinout přesně tak, jak předpovídali počítačovými simulacemi.

Článek

Nejrychlejší elektromobil na světě je z Chorvatska! Unikátní hypersport vizionáře Mate Rimaca – Rimac Nevera se nově pyšní významným titulem poté, co se rozjel na maximální rychlost 412 km/h. Nejnovější titul ve světě elektromobilů Chorvaté získávají jen přibližně rok poté, co při sprintu na čtvrt míle za 8,582 sekundy ukázali, že Nevera je zároveň nejintenzivněji zrychlujícím produkčním elektromobilem na planetě.

Sice se může zdát, že jízda extrémním tempem přesahujícím rychlost 400 km/h nic nového nepřinese, ale opak je pravdou. Rychlostní rekordy pomáhají technickému pokroku a Rimac znovu potvrzuje, že je jednou z technologických špiček ve vzkvétajícím světě elektromobility. Na celé planetě Zemi je přitom jen pár speciálních zařízení, kde takovou rychlostí lze bezpečně jet.

Foto: Rimac

Elektrickou Neveru při rekordní jízdě řídil hlavní tovární testovací jezdec Miro Zrnčević

Tým inženýrů chorvatského Rimacu při plánování rekordní jízdy hledal vysokorychlostní ovál s ideálně dlouhými rovinkami pro dosažení teoretické maximální rychlosti Nevery. Nakonec se vydali na testovací trať Automotive Testing Papenburg v Německu, kde jim vyhovovala dvojice čtyřkilometrových rovinek. Věřili, že jen v těchto podmínkách Nevera bezpečně zvládne jet závratnou rychlostí 400 km/h.

Nevera na silničních pneumatikách Michelin Cup 2 vyjela na německou vysokorychlostní dráhu v nastavení pro jízdu maximální rychlostí. Za volantem seděl hlavní tovární i vývojový jezdec Miro Zrnčević a klíčem k atakování co nejvyšší rychlosti byl ideální výjezd z klopené zatáčky. Elektrický hypersport ji opustil tempem zhruba 250 km/h a vyrazil vstříc čtyřem stovkám.

Rimac Nevera se čtyřkilometrovou rovinkou řítil rychlostí 412 km/h! Rekordní výsledek, měřený vysoce přesným GPS zařízením Racelogic V-Box, přesně odpovídá simulacím z minulých let, kdy hypersport teprve procházel vývojem. Nevera je tedy novou držitelkou světového rekordu pro nejrychlejší sériový elektromobil a také nejrychlejším autem, jaké se kdy objevilo na testovacím oválu v Papenburgu.

Šťastní zákazníci však budou mít své Rimacy Nevera výrazně pomalejší. Výrobce jim elektrický hypersport se čtyřmi elektromotory s kombinovaným výkonem 1 940 koní (1 427 kW), točivým momentem 2 360 Nm a lithium-manganovo-niklovým akumulátorem s kapacitou 120 kWh omezí na „pouhých“ 352 km/h. Jízdu rekordní rychlostí jim umožní výhradně na speciálních zákaznických akcích, kde budou pod přísným dohledem inženýrů. Svobodně si ale mohou užívat brutálního zrychlení z 0 na 100 km/h za 1,85 sekundy.

Maximální rychlost 412 km/h byla cílem týmu Rimacu už od oficiálního představení konceptu Rimac C_Two na Ženevském autosalonu v roce 2018. Až dnes však všichni inženýři vědí, že se jejich cílevědomý kolektivní vývoj skutečně vyplatil. Celkem si vyžádal přibližně 1,6 milionu hodin práce.

Reklama

Načítám