Hlavní obsah

Nejrychlejší šmoulové SUV na světě: Mansory představuje tyrkysové Bentley Bentayga o výkonu 900 koní

Foto: Mansory

Německého úpravce Mansory asi netřeba představovat. Tato tuningová firma se sídlem v německém Brandu se proslavila zejména výstředními a excentrickými úpravami luxusních vozů. V poslední době jsme tu a tam Mansory chválili, protože se zdálo, že se trochu umoudřili – ovšem při pohledu na tohle Bentley à la Šmoulové je to zase ta stará písnička.

Článek

Bentley Bentayga patří v současnosti k nejprodávanějším luxusním SUV na trhu. Je rychlé, je luxusní, je pohodlné, je designově výrazné (což je v dnešní době možná ta nejvyšší priorita), zároveň však není vulgární. Zkrátka je takové, jak velí tradice aristokratických vozů z britského Crewe. O slově „vulgární“ ale patrně nikdy neslyšeli lidé od Mansory…

Foto: Mansory

Karbonové doplňky od Mansory umí pořádně zvýraznit vzezření Bentley Bentayga Speed, které je normálně relativně decentní – dekory karoserie pak ještě více vyniknout v kombinaci se světlými barvami. Jako je třeba šmoulově modrá. Či snad tyrkysová?

Jejich nová kreace v podání Bentley Bentayga Speed je totiž při nejmenším… výstřední. Asi každý z nás si jistě všiml, že karoserie doznala poměrně značných úprav, jako jsou spoilery, křidélka, výdechy, průduchy… zkrátka na co si vzpomenete. Vtip je v tom, že po estetické stránce tyto úpravy tuningové firmy z Brandu nemusí být nic moc, často však bývají účinné – věřte nebo ne, milí čtenáři, ale Mansory své díly testuje ve vlastním aerodynamickém tunelu.

Když začneme od přední části, je tu nový design masky chladiče, došlo i na nové elementy v předním nárazníku jako plošiny okolo vstupů pro vzduch, které optimalizují obtékání vzduchu. Nechybí ani nový splitter předního nárazníku s integrovanými LED diodami denního svícení a malá, avšak aerodynamicky účinná křidélka na samých okrajích nárazníku.

Směrem dál dozadu vidíme zbrusu novou kapotu plnou výdechů, za předními blatníky jsou potom zvýrazněné karbonové lišty výdechů ve tvaru okřídleného B, přibyly i úplně nové výdechy – konkrétně v bočních prazích a před zadními blatníky, o jejich aerodynamické účinnosti už by se však dalo pochybovat. Navrch jsou tu karbonové kryty vnějších zpětných zrcátek.

Foto: Mansory

Lidem od Mansory se podařilo z dvakrát přeplňovaného W12 dostat výkon úctyhodných 900 koní a 1 250 Nm točivého momentu. Díky tomu nejrychlejší SUV světa umí stovku za 3,5 sekundy a pokračuje až na 320 km/h

Vzadu potom rozhodně upoutá pozornost nepřehlédnutelný zadní spoiler na horní hraně pátých dveří, ovšem pozor – je tu i odtrhová hrana pod spodní hranou zadního okna. Potom tu vidíme další karbonové dekory a výraznější difuzor, skrz který se tyčí koncovky nového výfukového systému.

Nebylo by to Mansory, kdyby nedošlo také na nějaké ty úpravy pod kapotou, ačkoliv to nejspíš nebylo nezbytně nutné – „standardní“ Bentley Bentayga Speed je ve skutečnosti nejrychlejším SUV světa. Pohání jej totiž impozantní dvakrát přeplňovaný W12 o objemu 6 litrů o výkonu 635 koní a 900 Nm točivého momentu.

Foto: Mansory

Všudypřítomné tyrkysové čalounění interiéru je trochu pompézní, Mansory však nabízí i o něco méně do očí bijící variantu ve světle modré. Na přání však můžete mít své čalounění interiéru klidně i zelené nebo růžové, pakliže za individualizaci hodláte tučně zaplatit

Díky tomu zrychlí z klidu na stovku za 3,8 sekundy a pokračuje až na 305 km/h. Jenže víte, jak to je – s jídlem roste chuť.

Lidé od Mansory se tedy tomuto jadernému reaktoru pod kapotou Bentley podívali na zoubek a usoudili, že motoru by prospělo nové sací a výfukové potrubí, nová turbodmychadla a navrch k tomu ještě nová řídicí jednotka. Výsledkem je přímo velkorážní zběsilost – plných 900 koní a 1 250 Nm „krouťáku“. Výsledkem je sprint z klidu na stovku za 3,5 sekundy a maximální rychlost až 320 km/h.

Je to zvláštní, ale lidé od Mansory také usoudili, že ani čalounění interiéru není nic moc (ano, u Bentley), a tak jej nahradili svým vlastním v tyrkysové barvě. Ta se teď nachází prakticky všude v interiéru – na sedadlech, loketní opěrce, koberečcích, palubní desce, a dokonce i na volantu a stropnici.

Sluší se říct, že kromě poněkud vyzývavé tyrkysové barvy interiéru Mansory nabízí také o něco decentnější světle modrou variantu, ale je evidentní, že pokud budete chtít, tak vám úpravce udělá interiér klidně v růžové – pakliže jste ochotni za to náležitě zaplatit. Už výchozí Bentayga Speed stojí sama o sobě v základu nějakých 6 milionů Kč, u Mansory pak bude potřeba přihodit navrch ještě zhruba další 2 miliony.

Reklama

Načítám