Hlavní obsah

Muzeum nákladních automobilů Tatra se oficiálně otevírá

Foto: Tatra Trucks/Daniel Potocký

Již tuto středu 17. listopadu se v 9 hodin otevřou brány Muzea nákladních vozů Tatra v Kopřivnici. V jeho expozici najdete ty nejdůležitější a nejkrásnější ukázky práce šikovných českých inženýrů a řemeslníků, které se nesmazatelně zapsaly do historie slavné automobilky.

Článek

Konečně jsme se dočkali! Po měsících nekonečného čekání pro nás návštěvníky a po letech úmorné, ale nádherné dřiny pro tvůrce muzea a restaurátory vystavených modelů se konečně veřejnosti otevřou brány Muzea nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici – stane se tak již tuto středu 17. listopadu, což je nejen státní svátek připomínající den boje za svobodu a demokracii, ale také první výročí úmrtí Jiřího Hlacha, soukromého sběratele, který se nesmazatelnou stopou zasadil o sbírku muzea.

V ní najdete skutečné automobilové skvosty ve výjimečném (nebo záměrně autentickém) stavu: exempláře ze samého počátku výroby automobilů v Kopřivnici, nejvýznamnější modely tatrovácké produkce, speciály postavené na zakázku nebo unikáty patřící k chloubám celé automobilové historie – závodní vozy, které si podmanily Dakar, nebo expediční speciály, jež objevovaly svět. Součástí expozice rozkládající se na ploše 5 000 m2 je kolem 80 nákladních i užitkových vozidel a podvozků, které můžete obdivovat pěkně zblízka, a ještě si o nich přečíst ta nejdůležitější fakta na informačních tabulích.

UPOZORNĚNÍ: Vzhledem k bezpečnostním předpisům i provoznímu řádu je kapacita muzea omezena na 150 návštěvníků v jednom momentu – v expozici se může nacházet maximálně 150 lidí, další návštěvníci mohou do expozice vejít až v momentu, kdy ji jiní opustí. S ohledem na velký zájem veřejnosti po otevření muzea lze očekávat fronty a někteří zájemci se do muzea nemusejí vůbec dostat. Muzeum navíc bude po otevření fungovat ve zkušebním režimu, i proto doporučujeme zvážit odložení návštěvy muzea až na začátek příštího roku, tedy na novou sezonu, kdy bude muzeum fungovat naplno včetně připravovaných audiovizuálních prvků a rozšířené reality.

Muzeum nákladních automobilů Tatra
Datum otevření17. listopadu 2021
KDY?úterý až neděle 9:00–16:00 (od května do září do 17:00)
ZA KOLIK?základní 200 Kč, snížené 150 Kč, rodinné 500 Kč
KDE?Husova 1326/13, 742 21 Kopřivnice, Česká republika
COVID opatřeníZakryté dýchací cesty respirátorem a prokázaná bezinfekčnost: platným očkováním, prodělaným onemocněním (v předchozích 180 dnech), negativním testem (PCR test do 72 hod a antigenní test do 24 hodin)
INFOwww.muzeumtatra.cz, FB: @muzeumtatra.mnj, IG: @muzeumtatra

V těsné blízkosti Muzea nákladních automobilů Tatra je také zcela nový výstavní depozitář pro motorový vůz Tatra T 68 Slovenská strela, svého času nejrychlejší vlak na československých kolejích s pokrokovým benzino-elektrickým hybridním pohonem. V centru Kopřivnice je pak stále otevřené Technické muzeum Tatra, které vystavuje osobní vozy značky, nedaleko je také Auto Moto Muzeum Oldtimer Kopřivnice.

Reklama

Související témata:
Načítám