Hlavní obsah

Mercedes představuje koncept terénního Maybachu!

Foto: Mercedes-Benz

Koncept nazvaný „Project Maybach“ ctí památku zesnulého návrháře Virgila Abloha. Bylo mu 41 let

Automobilový průmysl se v posledních letech mění takovým způsobem, že značky představují koncepty vozů, které bychom si vzhledem k jejich tradici ani ve snu nepředstavili, a přesto spousta z nich projde do sériové výroby. Posledním nezvyklým výtvorem se pochlubila luxusní automobilka Maybach, která tímto luxusním terénním vozem uctila památku zesnulého módního návrháře Virgila Abloha. Bude se ale vůz někdy vyrábět?

Článek

„Dvousedadlové terénní elektrické kupé“. Tak ve stručnosti popisuje automobilka Mercedes, která v současnosti vlastní Maybach, nový koncept luxusního elektrického korábu do terénu. Koncept byl odhalen jen pár dní po smrti vlivného módního návrháře Virgila Abloha.

Foto: Mercedes-Benz

Project Maybach se sériové výroby nejspíš nedočká. Bohužel?

Avantgardní kupé, které dostalo pracovní název „Project Maybach“, zaujme délkou téměř šest metrů, přičemž téměř polovinu z toho tvoří dlouhatánská kapota, která plynule přechází v kabinu a končí svažující se linií ve stylu kupé.

Zajímavé je, že vůz opravdu disponuje spoustou terénních úprav, jako jsou ochranné kryty předního i zadního nárazníku, terénní pneumatiky nebo nýtované blatníky. Celý dojem využitelnosti v terénu potom umocňuje vnější ochranná klec, která objímá celou kabinu vozu a nabízí i dodatečný úložný prostor.

Přídi dominuje podsvícená mřížka, nad kterou se tyčí široký pás denního svícení, pod ním jsou pak kulatá hlavní světla. Pod nimi můžeme vidět ještě světelnou rampu, připevněnou na ochranném rámu. Druhá podobná rampa se potom nachází také na střeše.

Foto: Mercedes-Benz

Automobilka Maybach má tradici od roku 1909. V roce 1960 značku převzal koncern Daimler, pod který patří i Mercedes-Benz

Nepřehlédnutelná kapota kupodivu nemá jen designové využití, a sice poutat pozornost a působit elegantně. Její větší plocha totiž nese solární panely chráněné průhledným krytem, které v případě nutnost sbírají sluneční energii. Ta by posléze byla přesunuta do baterií, což je příznivé pro zvýšení dojezdu auta.

Jednolitou jednoduchost boků auta pak narušují jen výrazné nýtované blatníky, zadní část je pak řešená podobně jednoduše, možná až stroze – zde zaujmou hlavně zadní svítilny s integrovaným logem značky Maybach, pod nimi je pak ochranný kryt zadního nárazníku.

Koncept byl vyvinut jako vzpomínka na zesnulého návrháře Virgila Abloha, který po dvou letech podlehl angiosarkomu, zhoubnému nádoru cév, který se může vyskytnout i v srdci, což byl Ablohův případ. Návrhář naposledy vydechl 28. listopadu 2021 ve věku pouhých 41 let. Byl zakladatelem módní značky Off-White a od roku 2018 byl kreativním ředitelem pro pánskou kolekci Louis Vuitton.

„Značka Mercedes-Benz je zdrcena odchodem Virgila Abloha,“ zmínila německá automobilka ve svém oficiálním prohlášení. „Rádi bychom vyjádřili soustrast jeho rodině a kolegům. Naším konceptem, odkazujícím na jeho práci, bychom chtěli uctít památku tohoto jedinečného talentu, který disponoval neuvěřitelnou představivostí a kreativitou a jehož práce inspirovala mnohé další.“

Koncept Project Maybach se nebude vyrábět, přesto vůz opravdu existuje a začátkem prosince bude vystaven v muzeu Rubell v Miami, a bude tak světu připomínat tohoto významného návrháře. Ve výsledku tedy jde o jakýsi „pojízdný pomník“.

Reklama

Související témata:
Módní návrháři
Louis Vuitton
Načítám