Hlavní obsah

Mercedes EQXX je koncept elektromobilu s dojezdem 1 000 km

Foto: Mercedes-Benz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dojezd – dosavadní největší slabina elektromobilů. Už jsme s moderními vozy s elektromotorem překročili hranici skutečně využitelných 300 kilometrů, nyní se pohybujeme na úrovni 400 až 500 kilometrů a pokračujeme dál. Jenže jaká zásoba kilometrů bude dostatečná a uklidňující? No, takových 1 000 kilometrů by mohlo stačit…

Článek

Právě takové bylo zadání nového projektu EQXX, konceptu elektromobilu, který má posunout hranice možného. Vlastně ani tak nešlo o dosažení té konkrétní tisícovky, protože ta je dobrá jen pro frontální útok na hlavní stránky automobilových serverů. Daleko důležitější je to, jakým způsobem toho tým zodpovědný za vývoj EQXX dosáhl. A tady to začíná být zajímavé.

Nešli totiž cestou prostého naládování tun baterií o kapacitě stovek kWh, které by byly dobré skutečně jen pro chytlavé titulky v novinách, šli na to chytrou cestou optimalizace a efektivity, z níž mohou těžit elektromobily zítřka.

Foto: Mercedes-Benz

Vypadá skvostně a všechny jeho technologie jsou realizovatelné, takže je na silnici uvidíme, i když nejspíš ne přímo v této podobě

Prvním trikem je chytrá aerodynamika, což je na první pohled patrné z protáhlého tvaru EQXX a naprosto hladkých ploch, které budou hustý vzduch prořezávat jako horký nůž máslo. S pokročilou aerodynamikou tohoto typu koketoval Mercedes již u konceptu IAA (Inteligentní Automobilová Aerodynamika) z roku 2019 (zajímavostí byla vysouvací Kammova záď podporující aerodynamický efekt kapky), tady ho ale designéři integrovali do tvarů v podstatě produkčních (všimněte si, že má dokonce klasická zpětná zrcátka, ne digitální kamery).

Foto: Mercedes-Benz

Karoserie EQXX má aktivní aerodynamické prvky, efektivní jsou také velkoplošné kryty kol

Výsledkem je použitelný vnitřní prostor plně čtyřmístného auta kombinovaný s ultranízkou úrovní koeficientu odporu vzduchu – má hodnotu pouhých 0,18! Pro srovnání už velmi propracovaný Mercedes EQS se chlubí fantastickou hodnotou 0,20, tady se ho ale inženýrům podařilo ještě o deset procent snížit.

Foto: Mercedes-Benz

Kammova záď pomáhá s odtržením proudu vzduchu a zabraňuje nežádoucím turbulencím

Další lekce efektivity čekala na pohonné ústrojí – a tentokrát byli do služby povoláni také lidé ze závodního týmu Formule 1 a Formule E, kteří mají s vysokovýkonnými hybridními systémy široké zkušenosti. Pomohli s vývojem nového elektromotoru, jenž má výkon 204 koní.

Také kompletně přepracovali konstrukci baterie, která má kapacitu podobnou produkčnímu EQS (tedy pod 100 kWh), ale je o 50 % menší a o 30 % lehčí! Pracuje s napětím 900 voltů (dnešní nejlepší elektromobily se drží 800V architektury), takže ani vysokovýkonné nabíjení nebude problém – ačkoliv Mercedes odhaduje, že průměrně ho budete muset dobíjet zhruba jen dvakrát do měsíce.

Spolu s dalšími úpravami dokázali efektivitu celého pohonného ústrojí posunout téměř k dokonalosti – 95 % energie pohání přímo kola, přičemž současné elektromobily využívají „pouze“ 75 % energie. Spotřebu se tak podařilo snížit do jednociferných čísel (dnešní průměr je 16–20 kWh/100 km), což odpovídá konvenčnímu autu se spotřebou 1 l/100 km. Jedno takové už tady bylo a možná si vzpomínáte, že bylo hodně o kompromisech…

Litrové auto
Volkswagen si v roce 2011 vyzkoušel, že postavit auto se spotřebou jednoho litru benzinu na 100 kilometrů je možná ještě náročnější technická výzva než vývoj Bugatti Veyron s maximálkou 400 km/h. Výsledkem snah konstruktérů byl futuristický doutník na čtyřech kolech poháněný hybridním ústrojím s dvouválcovým dieselem podporovaným elektromotorem, do nějž jste s obtížemi vmáčkli dva dospělé – to se s EQXX vůbec nedá srovnat. Inu, pokrok nezastavíš.
Foto: Volkswagen

Tenhle litrový automobil vznikl před deseti lety. Od té doby technologie hodně poskočila

To koncept EQXX je v podstatě plnohodnotný nástupce třídy C – na délku měří 4,63 metru (současné „céčko“ měří 4,75 metru), má podobný rozvor (2,8 metru) a podobnou hmotnost (1,75 tuny). Interiér působí podobně prostorně, ale EQXX vypadá samozřejmě o poznání futurističtěji.

Minimalistickou palubní desku v podstatě tvoří jeden velký prohnutý displej přes celou šířku kabiny (úhlopříčka 47,5 palce, rozlišení 8K), další novinkou jsou nové lehké materiály získané udržitelným a energeticky úsporným způsobem – třeba čalounění sedadel připomínající kůži, které však není živočišného původu, koberečky z bambusu nebo nové textilie na madlech dveří.

Koncept EQXX ovšem určitě letos na silnicích neuvidíme, nejspíš ani příští rok. Ale chytrý přístup, který inženýři Mercedesu u tohoto technického cvičení zvolili, bez pochyby ovlivní celou generaci připravovaných elektromobilů (nová platforma MB.EA přijde již roku 2024), které budou efektivnější (tedy úspornější a s delším dojezdem) než kdy dříve. A tedy zase o krok blíže běžnému použití.

Jen si představte, že máte k dispozici 1 000 kilometrů – kam byste vyrazili…?

Reklama

Načítám