Hlavní obsah

Lamborghini Urus Performante je SuperSUV s ďábelskými 666 koňmi a extrémnější sportovní náturou

Foto: Lamborghini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních letech se značce Lamborghini až neuvěřitelně daří. Za nejúspěšnější období všech dob vděčí luxusnímu SuperSUV s jízdními schopnostmi supersportu, na nějž jsou zákazníci ochotní čekat i déle než jeden a půl roku. Továrna teď cílí i na náročnější klientelu a uvádí do prodeje i extrémnější verzi Urus Performante s ďábelskou silou.

Článek

Italské Lamborghini si užívá nejlepší časy všech dob a vděčí za to luxusnímu SuperSUV, o jakém nadšenci říkají, že není pravým Lamborghini. Od uvedení kontroverzního Lamborghini Urus už uběhlo zhruba pět let, přičemž s více než 20 tisíci prodanými exempláři je nejoblíbenějším modelem značky všech dob. I proto se automobilka rozhodla slavit ještě náročnější klientelu a nabízí jí extrémnější verzi.

Lamborghini zvyšuje sílu osmiválce a charakteristickému designu revolučního SuperSUV dodává ještě dramatičtější šmrnc. Přivítejte ostřejší Lamborghini Urus Performance, „odkazující“ na desetiválcový Huracán Performante i na jeho závodní variantu Super Trofeo. Nejvýraznějšími novými prvky přitom jsou nový agresivnější přední nárazník a kapota z uhlíkových vláken s odvětráváním.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus Performante poznáte hlavně podle přední kapoty s viditelným polem uhlíkových vláken

Italská továrna nadšeně vyvíjí a zlepšuje technologii uhlíkových vláken. Spolu s volitelnou karbonovou střechou pro nejnovější Urus Performante vyvinula také nové karbonové díly jako speciální přední splitter, podběhy kol, větší spoiler i difuzor. Vylepšená aerodynamika zvyšuje přítlak na zadní kola o 38 procent. Automobilka současně pokračuje ve spolupráci se značkou Akrapovič a na Performante standardně dává jinak příplatkový titanový sportovní výfuk.

Nejrychlejší SUV na legendárním Pikes Peak

Nové Lamborghini Urus Performante je na světě teprve pár dnů, ale už drží první významný rekord. Na trati legendárního závodu do vrchu na hoře Pikes Peak v americkém Coloradu stanovilo nový rekordní čas pro vozy kategorie SUV. Horskou silnici „do oblak“ pokořilo v čase 10:32,064. Výrazně tak překonalo předchozí rekord pro vozy SUV s časem 10:49,902.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus Performante je nejnovějším držitelem rekordu v kategorii SUV na mýtické hoře Pikes Peak

Sportovnější Lamborghini Urus Performante nově zaujme i silnějším srdcem. Čtyřlitrový V8 se dvěma turbodmychadly posílil o 16 koní (12 kW) na ďábelských 666 koní (490 kW), přičemž i díky pohonu všech kol se do asfaltu zakusuje silou 850 newtonmetrů. Extrémní SuperSUV z Itálie tak zvládne zrychlit z 0 na 100 km/h za 3,3 sekundy a umí jet nejvyšší rychlostí 306 km/h.

Foto: Lamborghini

Lamborghini je jedním z významných průkopníků ve vývoji uhlíkových vláken. Pro Urus Performante vyvinulo nové aerodynamické doplňky zvyšující přítlak na zadní kola o 38 procent

Spolu s decentně zvýšeným výkonem je nový Urus Performante také lehčí. S karbonovou dietou shodil 47 kilogramů a nově dosahuje nejlepšího poměru výkonu a hmotnosti v kategorii nejrychlejších luxusních SUV na světě. Pro sportovnější postoj má ocelové pružiny, o 20 milimetrů nižší světlou výšku a o 16 milimetrů širší rozchod 22- nebo 23palcových kol se speciálními pneumatikami Pirelli P Zero.

V Lamborghini navíc při vývoji Urusu Performante překalibrovali systém řízení pro přesnější ovladatelnost a přímější zpětnou vazbu. Současně vsadili na nový diferenciál pro optimálnější rozdělování točivého momentu a vyvinuli nový jízdní režim Rally pro zábavnou sportovní jízdu na polních cestách, zintenzivňující přirozenou přetáčivost vozu v zatáčkách. To vše pomohlo tomu, aby nové Lamborghini Urus stanovilo nový rekord na Pikes Peak.

Uvažujete o nákupu a zajímá vás, kolik taková hračka stojí? Základní cena Lamborghini Urus Performante začíná od přibližně 5 380 000 Kč. První zákazníci se svých nových extrémnějších SuperSUV dočkají už koncem letošního roku.

Reklama

Načítám