Hlavní obsah

Jaguar dokončil první C-Type Continuation. Je to přímé pokračování legendárního auta z roku 1952

Foto: Jaguar Classic

Nejenže vypadá jako originál z roku 1952, ale on je tak vyrobený a i tak pojede

Originální ceny Jaguarů C-Type přesahují 150 milionů korun. Pokud je tedy nějaký na prodej. Jednotky milionů korun budete potřebovat i na repliku. Pro všechny, kteří hledají něco mezi, ale Jaguar vyrábí i model C-Type Continuation, který startuje na částce přesahující padesát milionů korun.

Článek

Nejde o repliku ani restomod, C-Type Continuation je pokračování kdysi ukončené série a všechny vyrobené modely budou schváleny FIA, takže budou moci závodit na oficiálních historických závodních akcích včetně Jaguar Classic Challenge, který se jezdí třeba na Le Mans či Silverstonu. A teď spatřilo světlo světa první auto této nové série. Do provozu bylo schváleno 29. června 2022, na den přesně 70 let poté, co sir Stirling Moss oslavil vítězství ve Velké ceně Remeše. „224 mil (360 km) dlouhý závod na padesát kol byl pro Jaguar víc než jen okamžikem hrdosti, byl to začátek revoluce v motorsportu,“ říká David Foster, vedoucí inženýr společnosti Jaguar Classic, kde nový C-Type postavili.

Ve speciálním oddělení Jaguaru vznikají tyhle nádherné kousky už několik let a C-type, který vidíte na fotkách, je prvním modelem nové série. Jeho stavba zabrala víc než tři tisíce hodin a je to jasná inspirace Mossovým vítězným autem. Má pastelově zelený lak, kožené sedačky Suede Green a během několika málo dní už bude u svého nového majitele.

„Modely C-Type Continuation mají technickou specifikaci nejlepšího vozu z roku 1953, který vyhrál Le Mans, a to včetně inovativních kotoučových brzd Dunlop. Je to v podstatě auto, které v roce 1952 zvítězilo v Remeši,“ říká Foster. „Každý C-Type nabídne zákazníkům autentický zážitek z jízdy počínaje charakteristickým startovacím postupem vozu, který náš tým mohl sice zjednodušit, ale to už by pak nebylo ono. Jednoduše jsme celé auto postavili tak, jako to dělali naši předchůdci, dodrželi jsme výrobní postupy, a pokud to bylo jen trochu možné, tak jsme použili i původní materiály. Je to originál každým coulem.“

Není bez zajímavosti, že Jaguar si bude vybírat, komu C-Type Continuation prodá. Zákazník si pak bude moci vybrat z tuctu barev exteriéru, osmi odstínů kůže a dalších možností. Specialisté s ním pak budou celý proces výroby sdílet a zákazník se bude moci přijet na rozestavěné auto samozřejmě i podívat.

V oddělení Jaguaru Classic se kromě C-typu věnují i renovacím starších modelů, restomodům nebo kolekci E-type 60.

Reklama

Související témata:
Načítám