Hlavní obsah

Ikonické Subaru WRX STI čeká elektrifikace, naznačuje Subaru. Legenda ale možná úplně zanikne

Foto: Subaru

Subaru dle svých slov hledá všemožné příležitosti, jak dostat typ WRX STI opět do výroby – jednou z těchto „příležitostí“ údajně může být i elektrifikace. Ovšem zda půjde o plnou, nebo jen částečnou elektrifikaci, to možná neví ani lidé od Subaru

Je to poměrně nedávno, co Subaru na tokijském autosalonu představilo zajímavý „balíček“ STI doplňků pro modely BRZ, Levorg, ale i WRX. Ovšem byť plamen naděje stále plápolá, nic nenasvědčuje tomu, že by se ikona, která se zrodila ve Světovém šampionátu rally, měla vrátit do výroby.

Článek

Subaru Tecnica International. Toto slovní spojení ukrývající se pod zkratkou STI bylo už celé roky výsadou těch nejvytříbenějších strojů pocházejících z Tokya, kde automobilka Subaru sídlí. Toto spojení vešlo do historie ve spojení s modelem Impreza, jeho sportovní verze se však později přejmenovala na WRX STI.

Foto: Subaru

Subaru ještě v letech 2018 a 2019 vypustilo do světa finální edice pro severoamerický a japonský trh. Na fotografii Subaru WRX STI S209 – edice čítající 200 kusů vyhrazená pro Ameriku

Že už se zasněně těšíte na novou generaci? Tak sněte dál – jakkoliv je to bolestivá zpráva, tak Subaru oznámilo, že nové generace sporťáku s rodokmenem odvozeným od závodů rally, typu WRX STI, se v dohledné době nedočkáme.

Typ Impreza jako takový se stále vyrábí, což o to, ovšem jak asi víte, z marketingových důvodů se rozhodli ve Fuji Heavy Industries používat toto označení pro hatchback, který soupeří o své místo na trhu s dalšími ikonami jako Golf, Civic, Corolla apod. Vůz Subaru WRX STI je tedy pravým potomkem homologačních speciálů, které se zrodily na rychlostních zkouškách rally.

Sluší se dodat, že na některých trzích – třeba doma v Japonsku nebo v USA – si můžete pořídit vůz Subaru WRX, tedy sportovně laděný sedan, který je jakýmsi „předskokanem“ pro vrcholné a ryze sportovní WRX STI.

Foto: Artcurial

Takhle si slavnou Imprezu pamatuje většina z nás – novodobý nástupce však je stále v nedohlednu. A když, tak možná bude jezdit na baterky

V kuloárech se teď pochopitelně vedou dalekosáhlé debaty typu: „Co bude, jak to bude…“ Však to znáte. Mnoho světla do situace prozatím nevnáší ani samotná automobilka se svým prohlášením. „Společnost Subaru v současnosti prozkoumává všemožné příležitosti pro budoucí Subaru WRX STI, a to včetně elektrifikace“.

Jak víme, „elektrifikace“ je trochu širší pojem – půjde tedy o jen částečnou, nebo o úplnou elektrifikaci? Subaru v tomto ohledu stále trochu mlží, je však reálná „hrozba“, že půjde o variantu číslo dvě, což by do určité míry potvrzovalo i prohlášení „Pokud se typ WRX STI dostane do výroby, jeho platforma nebude vycházet ze současného typu WRX,“ což mnohé napovídá, neboť současné WRX, které se prodává v Japonsku, Austrálii a USA, není uzpůsobeno pro jakýkoliv stupeň elektrifikace.

Foto: Subaru

Koncept sportovního prototypu STI E-RA pohání elektromotor. Je otázka, zda se jeho případná silniční verze stane „vlajkovou lodí“ divize STI, a na kolik to ovlivní i ikonický model WRX STI

Mimochodem – vzpomínáte na poslední autosalon v Tokiu? Toyota a Subaru tam představily velmi poutavé sportovní prototypy, přičemž Subaru představilo prototyp jménem STI E-RA poháněný elektřinou. Dobrou zprávou tedy je, že značka má z čeho vycházet.

Pro skalní příznivce divize Subaru Tecnica International to však může znamenat konec zlověstného syčení a frkání přeplňovaného motoru boxer, kterým se vozy STI nesmazatelně vryly do šedé kůry mozkové všech fanoušků po celém světě – pokud tedy příští STI bude nějakým způsobem z tohoto závodního konceptu vycházet.

Foto: Subaru

Koncept Subaru Levorg STI se představil už v roce 2016. Pravověrné STI však nedostali ani Japonci – nicméně alespoň se dočkali sportovního paketu a silnějšího motoru

Automobilka na domácím tokijském autosalonu představila rovněž několik konceptů o poznání blíž produkci – což však nezbytně (k naší smůle) nezaručuje, že se stanou skutečností. Šlo o sportovní „STI pakety“ pro modely Levorg, BRZ a světe, div se, i WRX. Taková ta klasika – sportovní nárazníky, kola, kontrastní zbarvení a přítlačná křídla v případě WRX a BRZ.

Nic z toho se však zatím nedostalo do prodeje. Jedinou „novinkou“ je od roku 2022 model WRX Sportswagon pro australský trh – jasně, to je prakticky náš Levorg – který tato představená vylepšení ponese formou jakéhosi „sportovního paketu“.

Levorg STI se nikdy oficiálně nevyráběl. V Japonsku a v Austrálii se však dočkali alespoň verze Levorg STI Sport:

U protinožců a doma v Japonsku pak mají tu výhodu, že se tam WRX Sportswagon alias Levorg dodává s 2,4l přeplňovaným čtyřválcem o výkonu 280 koní a 350 Nm – ba co víc, kromě automatu CVT mají na výběr také manuál! Pohon všech kol je potom samozřejmostí.

Vzhledem ke striktním silničním regulím se pro Evropu s ničím takovým v dohledné době nepočítá. Což je škoda, protože Levorg sám o sobě je skvělé auto s vynikajícím podvozkem a silnější motor by mu vůbec neuškodil.

Jednu z posledních verzí Subaru WRX STI si můžete prohlédnout v galerii:

Potenciální útěchou budiž fakt, že by Subaru bylo samo proti sobě, kdyby ze svého ikonického označení STI něco nevytěžilo. A nemusí chodit daleko, stačí se podívat na úspěch „sousedů“ od Toyoty – ti teď slaví ohromný úspěch s divizí GR.

Subaru představilo původní WRX už v roce 1992, tehdy šlo o vylepšenou verzi typu Impreza. V roce 1994 se potom dostavila vrcholná verze STI, odvozená od závodních speciálů. Těm se podařilo vybojovat ve světovém šampionátu rally Pohár konstruktérů v letech 1995, 1996 a 1997, kdy započala zlatá éra vozů STI.

Závodní speciály Subaru proháněli špičkoví jezdci, kteří se zapsali do historie třemi tituly Mistra světa – Colin McRae v roce 1995, v roce 2001 to byl Richard Burns a Peter Solberg v roce 2003. Posledním rokem, kdy se Subaru WRX STI oficiálně dováželo také do Evropy, byl rok 2018.

Reklama

Načítám