Hlavní obsah

Exkluzivní Bugatti za 195 milionů pro deset miliardářů dokončilo testování, brzy zamíří do výroby

Foto: Bugatti

Dárek na oslavu nedožitých 110. narozenin slavného Ettoreho Bugattiho a ikonického supersportu EB110 již brzy zamíří do klimatizovaných garáží sběratelů značky. Továrna na sny úspěšně dokončila testování a nyní čeká na finální vyhodnocení inženýrů, aby mohla zahájit výrobu všech deseti kusů ve svém ateliéru ve francouzském Molsheimu.

Článek

Už přes dva roky deset šťastných miliardářů a vážených klientů Bugatti očekává dodání vysoce exkluzivního luxusního hypersportu Centodieci, kterým Francouzi v době představení oslavovali nedožité 110. narozeniny zakladatele značky Ettoreho Bugattiho a kterým vzdávali hold legendárnímu Bugatti EB110, jedinému produkčnímu supersportu z „italské éry“ automobilky. I když bude vyrobeno pouze deset vozů, věnovala značka jejich vývoji a testování stejnou energii, jakou věnuje sériovým modelům, a oznamuje, že již brzy zahájí výrobu všech zákaznických vozů.

Jezdci a inženýři Bugatti dlouhé měsíce získávali technická data a cenné zkušenosti jízdou na testovacích polygonech, závodních okruzích, veřejných dálnicích i městském provozu, aby spolu s oddělením technického vývoje Bugatti Engineering zajistili bezchybnou ovladatelnost i spolehlivost exkluzivního modelu. Jediný prototyp během kol na testovacím okruhu Nardò v jižní Itálii a na závěrečných testech absolvoval celkem přes 50 tisíc testovacích kilometrů.

Foto: Bugatti

Pro závěrečné testování exkluzivního Bugatti Centodieci inženýři vybrali středisko Nardò na jihu Itálie

Během vývoje se v jediném bílém prototypu střídali tři testovací řidiči, aby společně prozkoumali všechny funkce, registrovali a zaznamenávali každou sebemenší anomálii pro posouzení inženýry. Finální testování v Nardò obnášelo jízdu ve dne i v noci na různých profilech trati v různých rychlostech. Od opakovaného zastavování a rozjíždění se až po dosahování nejvyšších možných rychlostí.

Náročné testování v extrémních podmínkách

Bugatti se při vývoji nových hypersportů nezaměřuje pouze na zkoušky ovladatelnosti ve velmi vysokých rychlostech nebo na závodních okruzích, ale spolu s intenzivním testováním sleduje i spolehlivost techniky v extrémních teplotách. Inženýři nové Centodieci dokonce zaparkovali ve speciální klimatické komoře a čekali, až se i ten nejmenší titanový šroub a úplně poslední karbonový díl zchladí na -20° Celsia. Úplným opakem pak bylo testování, při němž se Centodieci prohánělo horkou arizonskou pouští s teplotou přesahující 45° Celsia. To proto, aby se Bugatti ujistilo, že hypersport s čtyřikrát přeplňovaným osmilitrovým motorem W16 o 1 600 koních (1 176 kW) nebude citlivý na teploty.

Foto: Bugatti

Ve speciální klimatické komoře Bugatti Centodieci parkovalo dva dny, aby prochladlo na -20° Celsia

Nardò díky své vysokorychlostní dráze i okruhu pro testování ovladatelnosti poskytuje ideální podmínky pro intenzivní vytrvalostní testy. Kruhová trať o délce 12,6 kilometru a průměru čtyři kilometry je nejrychlejším okruhem na světě a je vhodná pro jízdu až 380 km/h. Pomalejší okruh o délce 6,2 kilometru slouží pro testování ovladatelnosti se silným podélným i příčným přetížením a celkem areál nabízí 70 kilometrů silnic s různými povrchy, což umožňuje rozsáhlé testování a kontrolu všech součástí vozidla.

Foto: Bugatti

Být testovacím jezdcem Bugatti je práce snů, ale automobilka od vás očekává bezchybnou jízdu, bohaté zkušenosti i cit pro techniku

Stejné nároky jako na prototypy hypersportů pak Bugatti klade i na své testovací jezdce. Vytrvalostní testování vyžaduje, aby řidiči měli vynikající technické znalosti, maximální koncentraci a cit pro ovládání rychlých aut. I po hodinách na vysokorychlostním okruhu musí být schopni vnímat sebemenší atypické zvuky, pohyby a nepravidelnosti. Během jednoho dne totiž auta ujedou až 1 200 kilometrů, přerušovaných pouze technickými kontrolami, doplňováním paliva a výměnami řidičů.

Návratem z intenzivního testování v Nardò automobilka završila jízdní zkoušky a teď pouze čeká na vyhodnocení a finální zprávu inženýrů, že vývoj Centodieci úspěšně dokončila. Jakmile to nastane, ve svém ateliéru v Molsheimu zahájí výrobu všech deseti kusů, které předá zákazníkům ještě letos. Cena každého z nich přitom startuje od v přepočtu přibližně 195 milionů korun.

Reklama

Načítám