Hlavní obsah

Emblém Mercedesu slaví 100. výročí. Tušíte, jak vznikl?

Foto: Lukáš Volšický

Slavný symbol Mercedesu-Benz slaví 100. výročí. Povíme vám, jak vznikl

Plastická trojcípá hvězda v kruhu je typickým identifikátorem prémiových vozů značky Mercedes-Benz. A právě dnes je tomu 100 let, co společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) podala patentovému úřadu žádost o právní ochranu vzoru této obchodní značky a jejích dalších variant. Tím se začal psát pozoruhodný obchodní příběh, jehož zhmotnělé výsledky můžete potkávat na našich silnicích každý den.

Článek

Dnes všemi známý ikonický symbol hvězdy a vavřínového věnce má své kořeny zapuštěné vlastně už v roce 1899, a to díky rakouskému obchodníkovi jménem Emil Jellinek, který jméno své dcery Mercédès používal jako pseudonym pro tým a jezdce při účasti na závodech se svými vozidly od Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG).

Foto: Mercedes-Benz

Dne 22. 12. 1900 společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft doručila první Mercedes 35 hp pro Emila Jellinka

Krátce na to se produktové označení Mercedes objevilo u všech vozidel, která si Jellinek od DMG objednával, a dne 26. 9. 1902 bylo dokonce zapsáno jako ochranná známka.

Název bychom tedy měli, takže zbýval už jen symbol. O něj se z poloviny postarali Paul a Adolf Daimlerovi, synové vynálezce Gottlieba Daimlera (†1900), kteří si vzpomněli, jak jejich otec před mnoha lety doplnil jednu pohlednici s rodinným obytným vozem emblémem hvězdy.

Foto: Mercedes-Benz

Adolf Daimler za volantem upraveného Mercedesu 65 hp s 9,2litrovým čtyřválcem (1906)

Následovníci slavného průkopníka a majitelé DMG symboliku považovali za tak dobrou, že ji Adolf překreslil a za společnost DMG ji oba nechali 24. 6. 1909 patentovat jako obchodní označení. Trojcípá hvězda značící zemi, vodu a vzduch tak oficiálně patřila Daimlerovým.

Zcela nezávisle na nich si dne 6. 8. 1909 nechala firma Benz & Cie patentovat jako obchodní značku nápis Benz obklopený vavřínovým věncem, který zjevně poukazoval na významné úspěchy tohoto mannheimského producenta na poli motoristického sportu.

Foto: Mercedes-Benz

Nápis „Benz“ obklopený vavřínovým věncem, který společnost Benz & Cie. přihlásila 6. 8. 1909 jako ochrannou známku na Císařském patentovém úřadě

Při zpětném pohledu je skutečnost, že oba výrobci přihlásili své nové obchodní značky k právní ochraně ve stejném roce, paralelou k roku 1886. Tehdy vynalezli nejprve Karl Benz a o něco málo později i Gottlieb Daimler své automobily poháněné rychloběžným spalovacím motorem.

A co ona trojcípá hvězdu v kruhu, kdy vlastně vznikla? Přesně před 100 lety! Totiž dne 5. 11. 1921, společnost Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) podala patentovému úřadu žádost o právní ochranu vzoru této obchodní značky a jejích dalších variant.

Společnosti Benz a Daimler se nakonec rozhodly do toho prásknout a po založení mezipodnikového zájmového sdružení naplánovaly velkou fúzi (1. 5. 1924), což v rámci emblémů vyvrcholilo tím, že obě loga stála nejprve vedle sebe. Nicméně už dne 18. 2. 1925 zkušení grafici oba signety sloučili, díky čemuž vznikl dodnes používaný symbol hvězdy ve vavřínovém věnci, na vozidla montovaný od léta 1926. K tomu všemu došlo také ke spojení názvů Mercedes a Benz, čímž se kruh uzavřel.

Foto: Mercedes-Benz

Reklamní plakát z roku 1926 u příležitosti fúze společností Daimler a Benz

A máme též jednu zajímavost: Kromě třícípé hvězdy si společnost DMG nechala v roce 1921 chránit také čtyřcípou hvězdu. Ta však nalezla uplatnění až o mnoho desetiletí později – od 19. 5. 1989 jako obchodní značka tehdejšího leteckého a kosmického koncernu DASA (Deutsche Aerospace Aktiengesellschaft) a později DaimlerChrysler Aerospace AG.

Pokud máte rádi velké věci, zastavte se ve stuttgartském muzeu Mercedes-Benz, kde dočasně bydlí obří hvězda v kruhu sundaná z věže tamního železničního nádrží, které prochází velkou rekonstrukcí. Nemusíte spěchat, megalomanský symbol mercedesů se na své místo původní vrátí až v roce 2025.

V současně době můžete na přídi takřka všech modelů od Mercedesu najít dvě loga, a to velkou trojcípou hvězdu v kruhu v masce a rovněž malou trojcípou hvězdu ve vavřínovém věnci umístěnou na kapotě. To vše jako odkaz na více než 135letou historii tohoto úspěšného automobilového výrobce.

Reklama

Načítám