Hlavní obsah

Dacia pracuje na obytné verzi pro velkoprostorový model Jogger

Foto: Dacia

Obytná či kempingová vestavba pro velkoprostorový vůz Dacia Jogger? To zní lákavě, jen prozatím není jasné, zda půjde o samostatný model na zákaldech Joggeru, nebo o samotnou vestavbu dostupnou pro všechny vozy Jogger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karavany, obytné vozy či obytné vestavby se v poslední době těší velké oblibě – často však jde o drahou záležitost. Ovšem Dacia přináší dobré zprávy pro dobrodruhy z řad pracujícího lidu – MPV jménem Jogger se již brzy dočká své vlastní obytné verze.

Článek

Vozy kategorie MPV jsou vymírajícím druhem. V současné době totiž ustupují méně praktickým crossoverům a SUV, které se s nimi však v nabídce životního prostoru nemohou měřit. O tomto tématu ale už bylo řečeno mnohé. Je tedy příjemné vědět, že Dacia je jedním z posledních mohykánů, tedy jednou z posledních značek, která užitečné velkoprostorové vozy ještě nabízí.

Foto: Dacia

Dacia Jogger má pro obytnou případně kempingovou vestavbu vynikající základ. Dokážete si ji představit s malou kuchyňkou v kufru, ložní úpravou interiéru či třeba se střešním stanem?

Ještě radostnější je však informace, že kromě dostupného rodinného auta chce Dacia ve formě Joggeru nabídnout dychtivým zákazníkům také dostupné obytné auto! „Co se týká obytné verze modelu Jogger, pak ano – pracujeme na ní. Ve skutečnosti by se mohla objevit už poměrně brzy,“ sdělil britskému webu AutoExpress Lionel Jaillet, produktový manažer rumunské automobilky. „Vlastně je to i součástí naší filozofie – tedy rozšiřovat možnosti outdoorových aktivit pro naše zákazníky. A jsme přesvědčení, že právě typ Jogger je pro to ideálním vozem.“

Jogger totiž z kompaktní platformy Sandera Stepway dokázal vymáčknout dost prostoru pro posádku až o sedmi členech. Je veden jako vůz kategorie MPV, byť by jej možná leckdo označil spíš za jakýsi kompromis mezi klasickým kombi a zvýšeným crossoverem. K tomu dostanete dobré jízdní vlastnosti a velmi slušnou zábavu, to vše za velmi rozumné peníze, a přitom na poměry MPV vypadá docela k světu. Navíc se s ním nemusíte bát sjet z asfaltu, což je pro kempovací auta vítaná přidaná hodnota.

Foto: Dacia

Vzdušný interiér vozu Dacia Jogger je rozhodně dostatečně prostorný pro jakoukoliv outdoorovou přestavbu. Tak například zavazadlový prostor nabízí kapacitu až 1 819 litrů

Dacia žádné detaily o obytné verzi do světa nevypustila, ale my si dovolíme odhadnout, že se můžete těšit na obytnou vestavbu pro dobrodružné cestování. Může jít o lůžkovou úpravu v zadní části, doplnění kempingového vybavení, jako je malá lednička, plotnový vařič, případně dřez nebo i gril – vše z toho už jsme v minulosti viděli a vše z toho je teoreticky možné. Na bližší informace si však musíme prozatím počkat.

Foto: Dacia

Jogger rozhodně není jedno z těch aut, které by se bálo vyjet mimo zpevněné cesty a ušpinit si pneumatiky. „Naším polem působnosti je nepochybně outdoor,“ říká Marc Suss z vývojového oddělené automobilky

„Homologace pro vozy do 3,5 tuny je v tomto ohledu čím dál komplikovanější,“ pokračuje Jaillet. „Musíme řešit velikost vstupních otvorů, musíme řešit prostor a délku samotného auta, možnosti nákladu a kolik daný náklad bude případně vážit. Prozatím s regulemi pro vestavbu do osobních vozů stále tak trochu zápasíme,“ dodal.

Navíc to Joggerem možná začne, ale podle všeho to jím neskončí! „Naším polem působnosti je nepochybně outdoor,“ uzavírá Marc Suss, vice prezident vývojového oddělení automobilky Dacia. „Rozhodně můžete očekávat outdoorové a kempingové varianty hned několika našich modelů, skvěle se pro tento účel hodí. Ale rozhodně nemáme v plánu dělat jejich sportovní či luxusní verze.“ A vzhledem k povaze a filozofii značky dává dokonalý smysl.

Už teď víme, že Dacia Jogger u nás momentálně vychází v základu na 383 500 korun a do půl milionu máte auto našlapané výbavou – jedinou otázkou tak zůstává, jak se na ceně projeví ono outdoorové kempingové vybavení. My upřímně očekáváme, že o něj bude velký zájem.

Zajímala by vás Dacia Jogger s obytnou vestavbou?
Přesně na takové auto čekám!
61,5 %
Uvidíme, co nabídne a za kolik
29,9 %
Když obytňák, tak velký a se vším všudy
8,6 %
Celkem hlasovalo 1076 čtenářů.

Reklama

Načítám