Hlavní obsah

Dacia Jogger jako obytňák: Prostor v kufru a třetí řada sedadel uvolnily místo kuchyňce s lednicí

Foto: Camperiz

Tato Dacia Jogger možná přišla o třetí řadu sedadel, na oplátku však nabízí parádní kempingové vybavení

Kempování se v posledních pár letech stalo fenoménem, a tak jsou obytná či pro kemping uzpůsobená auta v kurzu. Ne každému se však vyplatí kupovat obytný vůz s poloviční nebo plnou integrací, a tak se jako skvělé řešení jeví vestavba. Podle firmy Camperiz je pro tyto účely Dacia Jogger ideální.

Článek

Prostorný interiér, praktičnost a skvělá užitná hodnota. To jsou jedny ze základních pilířů, na kterých staví Dacia Jogger. Jeden by tedy řekl, že by mohlo jít o skvělý základ pro obytnou či kempingovou vestavbu – a na jedné takové už ve skutečnosti pracuje samotná automobilka.

Foto: Camperiz

Kufr a třetí řada sedadel uvolnily místo pro zásobník na vodu, přenosný dřez, chladničku a skládací matraci. Ta po rozložení na sklopenou druhou řadu sedadel vytvoří vodorovnou rovinu

Inženýři ze španělské firmy Camperiz však dokázali automobilku předběhnout, a tak je možné si vybavit svoji praktickou Dacii Jogger všemožným vybavením už teď. Zvenku sice vidíme klasický Jogger, to hlavní se ale pochopitelně skrývá uvnitř.

Začněme odzadu – po otevření kufru totiž vidíme kompaktní a skladný modul, který dokáže zpříjemnit pobyt na cestách v přírodě. Jednak tu je skládací matraci, ta se rozvine na sklopené zadní sedačky a vyspí se na ní dva dospělí lidé.

Pod složenou matrací se pak nachází vybavení jako malý přenosný dřez, úložný prostor o kapacitě 60 litrů a nechybí ani lednička pro uskladnění životně důležitých potravin (čti oroseného zlatavého moku). Variabilní kohoutek dřezu umí v případě potřeby sloužit také jako sprchová hlavice a bere vodu z 12litrového zásobníku. Do volitelné výbavy patří i plotna s plynovým vařičem pro uvaření teplé snídaně či ranní kávy.

Foto: Camperiz

Dřez je přenosný, variabilní kohoutek umí v případě potřeby sloužit i jako hlavice sprchy. Chladnička je ideální pro uskladnění potravin, které snadno podléhají zkáze. Nebo piva

Po přesunu do kabiny vozu najdeme nastavitelné LED osvětlení, dva USB porty pro dobíjení telefonů a jednu 12V zásuvku pro napájení elektrospotřebičů, třeba rychlovarné konvice – „šťávu“ potom berou z přídavné 100ampérové baterie. Že lidé od Camperizu mysleli snad na všechno, dokazuje i fakt, že okna teď mají hned devět vrstev tepelné izolace, přirozeně není problém i jejich zatmavení, což patrně zvolí většina zákazníků.

Zajímavý je potom doplňkový sortiment, který španělská firma nabízí – najdeme tu vybavení jako skládací židličky se stolem, nezávislé topení od firmy Webasto, systém pro ohřívání vody, či dokonce výsuvnou markýzu. Dá se tedy říct, že pro stoprocentní vybavení na výlet není třeba vážit ještě cestu do nejbližšího hobbymarketu.

Foto: Camperiz

Střešní nosiče lze použít k upevnění „rakve“, kol či dle výrobce dokonce lyží nebo surfovacího prkna

Dalším volitelným prvkem je střešní box o kapacitě 480 litrů, který patrně pro řadu z nás představuje spíš nutnost a který více než vyváží snížený objem zavazadlového prostoru po instalaci vestavby. Ovšem střešní nosič, na kterém je box ukotven, se dá upravit pro připevnění jízdních kol, lyží či, jak uvádí firma, dokonce surfovacího prkna.

Dacia Jogger patří v současnosti k nejdostupnějším velkým rodinným autům. Kromě praktičnosti a prostornosti se totiž chlubí cenou začínající na částce 358 500 Kč (za pětimístnou verzi v základní výbavě).

Upravený kempingový Jogger se základní vestavbou začíná na částce cca 23 tisíc eur (564 tisíc korun), ale v případě, že se s vybavením rozšoupneme, tak už cena umí dokonce mírně přesáhnout 28 tisíc eur (cca 672 tisíc korun).

Oproti původní ceně Joggeru jde přirozeně o citelný nárůst, ovšem v porovnání s ostatními vestavbami jde o velmi lákavou nabídku – navíc postavenou na autě s jednoduchou a robustní konstrukcí.

Připomeňme ještě, že podobnou vestavbu chystá i česká firma Egoe, takže bychom ji v brzké budoucnosti mohli pohodlně sehnat i v Česku a za rozumný peníz. Nechme se překvapit…

Reklama

Načítám