Hlavní obsah

Čtvrtá největší automobilka světa hází spalováky přes palubu, do roku 2030 chce být „all electric“

Foto: Stellantis

Stellantis dá spalovacím motorům sbohem už v roce 2030, ovšem jen v Evropě

Peugeot, Citroën, DS, Vauxhall, Opel, Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Maserati, Dodge, Jeep, Chrysler, RAM a Abarth. Všechny tyto značky budou v rámci osobních vozů do roku 2030 100% elektrické, tedy alespoň v Evropě. Do osmi let pak skupina Stellantis, pod který zmínění výrobci patří, představí 100 nových modelů, z toho přes 75 na elektropohon. A první takovou vlaštovkou je plně bzučící Jeep…

Článek

Po skončení prezentace Dare Forward 2030 skupiny Stellantis zřejmě kdekomu spadla brada, neb je nanejvýš jasné, že to čtvrtá největší automobilka světa zahrnující 14 značek myslí s elektromobily opravdu vážně.

Foto: Stellantis

Stellantis má pod svými křídly 14 značek

Za osm let chce skupina snížit svoji emisní stopu na polovinu a za dalších osm let dokonce na nulu, k čemuž jí má pomoci ambiciózní plán, který předpokládá, že v roce 2030 budou prodeje vypadat následovně:

  • Celosvětový prodej bateriově poháněných vozidel ve výši pěti milionů kusů
  • V Evropě prodávat výlučně bateriově poháněné osobní automobily
  • V USA prodávat 50 % bateriově poháněných osobních a lehkých užitkových automobilů
  • Vedoucí postavení v oboru s více než 75 vozidly na bateriový pohon
  • Lídr v segmentu užitkových vozidel
  • Třetina prodejů řešená on-line

Stellantis dále předpokládá, že se mu do osmi let zdvojnásobí příjmy oproti loňskému roku. To znamená, že do elektroaut sice nasype hodně peněz, ale také jich bude chtít dvakrát tolik zpátky (tedy v předpokladu). Uskupení totiž plánuje do roku 2030 uvést celkem nových 100 modelů, z toho více než 75 z nich mají být čistokrevné elektromobily/bateriově poháněné vozy.

Zněkolikanásobit se tedy bude muset i produkce baterií (až 400 GWh), rovněž je na stole zvýšení podílu vodíkových vozidel, a to představením tohoto pohonu také u větších užitkových pracantů.

Foto: Stellantis

Vodíkový pohon dostanou také větší dodávky typu Boxer, Jumper či Ducato

O slovo se hlásí taktéž autonomní řízení, jelikož to má být letos představeno v úrovni 2+ nevyžadující ruce na volantu a za dva roky dokonce vylepšeno na úroveň 3 (ve spolupráci s BMW), kterou však už dnes nabízí Mercedes-Benz. Bájných levelů 4 a 5 chce Stellantis dosáhnout v kooperaci se společností Waymo.

Pokud jde o prodeje, třetina z nich má být odbavena on-line, a to díky chystanému obchodnímu portálu a virtuálním prohlídkám. Toto s sebou ovšem přinese změny v oblasti kamenných dealerství – mnohá z nich totiž padnou nebo je pohltí silné korporátní skupiny. Rovněž mechaniků nebude potřeba tolik, zato po specialistech poptávka masově vzroste.

Foto: Stellantis

Autonomní řízení úrovně 3 vyvíjí Stellantis s BMW

A co že to v nejbližší době uvidíme? Tak prvně se dočkáme zkraje příštího roku plně elektrického Jeepu, který bude následovat bzučící RAM ProMaster (severoamerické Ducato), doplněný v roce 2024 plnotučným elektrickým Ramem 1500.

Za dva roky se též ukáže plně elektrická DS 4, k níž se postupně přidají další přímí sourozenci postavení na upravené platformě EMP2.

A co přijde dál? 2024 bude taktéž rokem debutu plně elektrického čistokrevného off-roadu a lifestylového rodinného SUV, obojího pod značkou Jeep. Dodge plánuje představit elektrickou muscle káru a o rok později se ukáže rodinný elektromobil zaštítěný Chryslerem.

Zní to všechno jako pohádka, prohlášení jakoby měla chuť vítězství. „Budeme skvělý, budeme elektrický, budeme největší, budeme nejlepší…“ Ale budete prodávat? A nebudou všechna auta stejná?

Foto: Stellantis

Nové elektrovozy budou stát na čtyřech různých platformách, nabízejících dojezdy od 500 km a výše

V rámci elektrické ofenzivy Stellantis chystá čtyři nové platformy, z toho tři pro samonosné karoserie a jednu pro rámový základ. Lišit se mají zajisté i dojezdy, a to od 500 km po vrcholových 800 km na jedno nabití. Tyto hodnoty by mohly přesvědčit i kdejakého odpůrce elektromobility, nicméně rozhodovat bude rovněž cena.

PlatformaDojezd
STLA Small500 km
STLA Medium700 km
STLA Large800 km
STLA Frame800 km

Totiž pokud vůz s dojezdem 500 km na jedno nabití bude stát jako dnes, tedy hodně přes milion korun, patrně bychom kdovíjak obrovské evropské prodeje nečekali. Jenže když se dostaneme na 350 až 400 tisíc korun (kdoví, zdali je to vůbec reálné), tak se na té nabíječce sejdeme „všichni“…

Pokud jde o jízdní charakteristiky, nepůjde podle zástupců čtvrté největší automobilky světa o stejně jezdící produkty. Jako příklad nám byly uvedeny značky Peugeot a Citroën, kterým se v uplynulých 25 letech úspěšně dařilo využívat sdílené architektury pro své modely, a přitom zachovat odlišné vlastnosti jednotlivých sesterských vozů.

Foto: Stellantis

Do roku 2030 chce mít Stellantis v globálním portfoliu přes nových 75 elektromobilů

Výrobce Stellantis každopádně učinil velké prohlášení a všichni teď budou očekávat ony velké kroky. Ostatně nejen u nich, jelikož v „all eletric“ příslibu je například také Jaguar, Ford nebo Volvo, ačkoli to prohlásilo, že výrobu spalovací XC90 přece jen zachová.

Velké oči naopak nemá např. Toyota, BMW nebo třeba Mercedes-Benz. Tito výrobci sice s elektromobilitou počítají, ale rovněž nezapomínají na zákazníky, jimž voní spíše benzin či nafta a jejichž peněženky jsou stejně otevřené jako u těch lidí, kterým učarovaly trakční baterie.

Co říkáte na elektrické plány skupiny Stellantis?
Paráda, vítám je!
4,4 %
Nejsem nadšený, ale chápu, musí přežít
0,7 %
Myslím, že jde o přehnaná očekávání
10,4 %
Demonstrativní společenská sebevražda
84,5 %
Celkem hlasovalo 4238 čtenářů.

Reklama

Načítám