Hlavní obsah

Audi TT slaví téměř čtvrtstoletí limitovanou edicí, cena atakuje tři miliony

Foto: Audi

Před 24 lety se představila první generace modelu Audi TT, která tehdy veřejnost ohromila krásným designem. Coby oslava nyní přijíždí limitovaná edice nazvaná poněkud nabubřele „iconic edition“. Vyrobí se jí jenom 100 kusů.

Článek

Audi TT to nemá u vášnivých fanoušků automobilů lehké nejenom v případě první generace. Je to hlavně kvůli tomu, že „té-téčko“ je předokolka (nebo u silnějších verzí čtyřkolka). Základ první generace je zašifrován do interního kódu PQ24, což je Golf IV nebo první generace novodobé Octavie. A popravdě, jízdní vlastnosti trochu kulhaly za jinak originálním a nadčasovým designem.

Nyní je TT zase někde jinde a platí, že s verzí RS si hodně užijete i na závodním okruhu. Pořád to ale pro spoustu motoristických nadšenců není to správné sportovní kupé s poháněnou zadní nápravou.

V rámci oslav – 24 let od představení první generace – nyní ingolstadtská automobilka představila TT RS Coupé iconic edition. Všechny vozy budou mít karoserii lakovanou šedým lakem Nardo. Ten pěkně kontrastuje s černými detaily a maskou chladiče v téže barvě. Zadní okna jsou černě tónovaná a je zde přilepen malý nápis „iconic edition“.

Černá jsou i kola. Standardně pro model TT RS mají rozměr 20 palců. Pro limitovanou edici se nabízejí ve specifickém sedmipaprskovém designu a mají i černé brzdové třmeny.

Sportovní sedadla RS mají dvoubarevné čalounění – kombinaci šedé kůže Nappa a černé Alcantary na sedácích. Prošívání je žluté a ani na předních sedačkách nechybí ani vyšitý nápis „iconic edition“. Páka voliče převodovky má pořadové číslo (x/100).

Limitovaná edice nepřináší vyšší výkon motoru 2.5 TFSI. Unikátní pětiválec tak poskytuje nejvyšší výkon 294 kW (400 k) a maximální točivý moment 480 Nm. Zrychlení 0–100 km/h se odehraje během pouhých 3,7 sekundy.

Zákazníci mohou začít objednávat speciální edici v průběhu letošního října. Už známe i prodejní cenu pro domácí trh a i na poměry Audi je hodně odvážná. V Německu bude Audi TT RS Coupé iconic edition nabízeno za 113 050 eur (zhruba 2,8 milionu korun).

Cena pro Česko ještě nebyla stanovena. První vozy budou předány zákazníkům v prvním čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související témata:
Načítám