Hlavní obsah

Nové značky na dálnicích upozorní řidiče na protisměr

Foto: Shutterstock/Twitter

Nová značka, která je v sousedních státech používaná už dlouhou dobu, konečně dorazí i na české dálnice. Vídat ji budeme na vybraných nájezdech na dálnici a bude řidiče upozorňovat na to, že jsou v protisměru. Případů jízdy v opačném směru totiž na českých dálnicích přibývá.

Článek

Jízda v protisměru je extrémně nebezpečná, a to nejen pro řidiče, který tak jede, ale i pro všechny ostatní účastníky provozu. Bohužel není tak neobvyklá, jak by se mohlo zdát – ročně se u nás eviduje na tři stovky případů. A právě počet jízd v protisměru má nová dopravní značka na tuzemských dálnicích omezit.

S novou značkou se zařadíme mezi ostatní evropské země, které výrazné značení protisměru na nájezdech na dálnici využívají. Patří mezi ně například i naše sousední země Rakousko, Německo nebo Slovensko. Zpravidla se jedná o velkou nápadnou ceduli s vyobrazením dlaně, značky jednosměrného provozu a doplňujícího nápisu. A nejinak bude značení vypadat i u nás. Na nájezdech českých dálnic by se mělo začít objevovat v průběhu příštího roku.

O konečné podobě nové značky se ale nedávno strhla poměrně vášnivá debata, kterou ukončil až ministr dopravy Dan Ťok: „Před nedávnem proběhla mezi odbornou veřejností pro mě trochu nepochopitelná debata, jak má vypadat značení jízdy v protisměru. Po návratu z dovolené jsem ji ukončil. Nevím, proč být originální za každou cenu. Bude to jako ve všech okolních zemích,“ sdělil ministr na svém twitterovém účtu.

Foto: Twitter

Takhle bude nové značení v Česku vypadat

Podle policejních statistik se najetí na dálnici v protisměru nejčastěji stává seniorům nebo ženám, samostatnou kapitolou jsou pak řidiči pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. A ve více než v polovině případů se to stane, když řidič najíždí na dálnici z čerpací stanice nebo z odstavného parkoviště; běžné výjezdy z dálnice jsou dnes už totiž v drtivé většině případů označené značkou jednosměrné silnice. Snad se nově chystanému značení podaří počty těchto nebezpečných nedorozumění snížit.

Reklama

Načítám