Hlavní obsah

Nové Subaru Outback přijíždí na český trh

Foto: Subaru

Japonská auta mají na evropském trhu pevné místo a Subaru přijíždí do konkurenčního boje s očekávanou zcela novou generací Outbacku. V roce 1995 se Outback zapsal do historie jako zakladatel celého automobilového segmentu spojujícího vlastnosti velkých rodinných kombi s vozy SUV v jeden fungující celek. Nejnovější Subaru Outback neztratilo nic ze schopností oblíbených předchůdců a přidává k nim mnoho vylepšení.

Článek

Nové Subaru Outback stále zastává pozici vlajkové lodi automobilky na evropském trhu a je prvním Outbackem založeným na globální platformě Subaru (GSP). Automobilka nepřetržitě pracuje na vylepšování aktivní i pasivní bezpečnosti svých vozů, díky čemuž je nejnovější Outback také ten nejbezpečnější a modernizace základu k tomu výrazně přispěla.

S novou platformou je karoserie Outbacku lehčí a současně poskytuje účinnější ochranu při nárazech ze všech stran, při nichž dokáže absorbovat až o 40 procent více energie. Pro Subaru je bezpečnost velkým tématem a není překvapením, že v přísných evropských nárazových testech Euro NCAP získalo nejlepší hodnocení, které si vysloužilo především zlepšenou úrovní ochrany řidiče a jeho spolucestujících.

Foto: Subaru

Styling nového Subaru Outback vychází z designérského stylu Subaru Dynamic x Solid

V novém Outbacku se cestující usadí do prostornějšího, komfortnějšího a luxusnějšího interiéru. Nepřehlédnutelnou výbavou je standardní multimediální systém s 11,6palcovým dotykovým displejem, který je doposud nejpokročilejším infotainmentem v historii Subaru. Nechybí mu rozhraní pro Apple CarPlay a Android Auto a milovníci hudby ocení i kvalitní audio Harman Kardon, naladěné přímo pro objem a tvary interiéru nového Outbacku.

V základní výbavě nalezneme také novou generaci kamerového asistenčního systému Eyesight, kterým elektronika sleduje dění před vozem a v případě hrozícího nebezpečí umí zasáhnout do řízení. Výrazně modernizovaný systém má téměř dvojnásobné zorné pole a s novým softwarem nabízí 11 bezpečnostních funkcí, k nimž přibyl vylepšený adaptivní tempomat nebo rozpoznávání značek s inteligentním omezovačem rychlosti.

Foto: Subaru

Zvýšená torzní tuhost karoserie usnadňuje průjezd terénem

Nejdůležitější novinkou EyeSightu je bezpečnější přednárazové brzdění, se kterým již vůz nezastaví jen před překážkou přímo před vozem, ale umí si poradit v mnoha nebezpečných situacích v křižovatkách. Nový Outback umí eliminovat střet s protijedoucím vozidlem či přecházejícím chodcem nebo projíždějícím cyklistou při odbočování do obou stran. Celkově tak disponuje jednou z absolutně nejpokročilejších funkcí přednárazového brzdění na dnešním trhu.

V novém Subaru Outback byla zachována tradiční koncepce Subaru spojující trvalý pohon všech kol Symmetrical AWD se zážehovým motorem boxer a bezestupňovou převodovkou Lineartronic (CVT). Atmosférický 2,5litrový čtyřválec s protilehlými písty a vyšším kompresním poměrem prošel rozsáhlou modernizací, během níž bylo přepracováno přibližně 90 procent dílů, a byl vybaven nezbytným filtrem pevných částic.

Foto: Subaru

Nové Subaru Outback se chlubí prostornějším a komfortnějším interiérem

Inženýři vylepšili motor novým systémem řízení teploty, který zrychluje jeho zahřívání, snižuje spotřebu paliva v chladném počasí, zlepšuje vytápění interiéru a předchází přílišnému chlazení motoru. A jakých výkonových parametrů upravený motor dosahuje? Jediný motor Outbacku disponuje nejvyšším výkonem 169 koní (124 kW) při 5 000–5 800 ot./min a s točivým momentem 252 Nm při 3 800 ot./min si polepšil z původních 235 Nm.

Subaru zapracovalo i na lepších jízdních vlastnostech a uvádí, že se s živějším motorem a vyšší torzní tuhostí karoserie a podvozku zlepšily schopnosti vozu na běžných silnicích i v terénu, kde vůz překonává běžná SUV. Nejnovější Outback nabízí nový systém X-Mode s dvojicí režimů „Snow/Dirt“ (sníh/štěrk) a „Deep Snow/Mud“ (hluboký sníh/bláto), které mu usnadní průjezd náročnějším terénem. Lepším jízdním vlastnostem v terénu napomáhá také světlá výška 213 mm a větší nájezdové úhly.

Nové Subaru Outback se v Česku prodává ve čtyřech úrovních výbavy – Active, Comfort, Field a Touring. Základní výbava Active stojí od 1 085 000 Kč včetně DPH a nejvyšší výbavu Touring lze objednat za cenu 1 230 000 Kč včetně DPH. Příplatková barva karoserie vyjde na dalších 12 000 Kč.

Reklama

Načítám