Hlavní obsah

Nové cestovní enduro od Jawy láká na atraktivní cenovku

Foto: Jawa RVM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový model s logem Jawa na nádrži je pro nás vždy takový malý svátek, ale tenhle stroj vzbuzuje ještě víc nadšení. RVM 500 je totiž cestovní enduro zcela moderní konstrukce, které splňuje ty nejvyšší požadavky dnešní legislativy i zhýčkaných zákazníků. Navíc na něm visí cenovka, které půjde jen těžko odolat…

Článek

Jawa je tradiční česká značka, ale už jsme si tak nějak zvykli, že nové modely do Česka dorazí s pasem plným cizokrajných razítek. Většinou je to Čína nebo Indie, tento nový speciál však má v rodném listě uvedenou kromě Číny dost nezvykle i Argentinu. Právě pro argentinský trh, kde česká Jawa taky zanechala svou stopu (byl tu významný prodejce Jawa Argentina, který následně změnil název na RVM), bylo navrženo moderní cestovní enduro RVM 500 vyráběné v Číně továrnou Chongqing New Summit Motor. Naštěstí pro nás splňuje tento model legislativní požadavky pro Evropu, a tak se ho díky spolupráci Jawy s jejím letitým argentinským partnerem dočkáme i v tuzemsku, kde bude prodáván coby „RVM by Jawa“!

Foto: Jawa RVM

Zapomeňte na retro design, RVM 500 je kompletně moderní stroj

Jak už naznačuje jeho kategorizace, univerzál RVM 500 bude pohodlný cestovatel, se kterým si můžete užít i trochu zábavy mimo zpevněné silnice, když na to přijde. Proto má 19palcové kolo vpředu uchycené do obrácené vidlice (od firmy Kayaba) a 17palcové kolo vzadu, brzdy jsou od japonského Nissinu (kotouč 300 mm vpředu a 240 vzadu) a jsou vybaveny povinným systémem ABS. Suchá hmotnost celého stroje je 178 kilo a uveze až 188 kilo zátěže.

RVM 500 pohání vodou chlazený řadový dvouválec s objemem 470 cm3 vycházející z osvědčené jednotky Hondy CB500. Výkon má pro cestování zcela dostatečných 44 koní (při 8 500 ot./min) a 40 Nm (při 6 500 ot./min.), takže dosáhne maximální rychlosti 150 km/h. Spotřeba by se měla vejít do 4 litrů na 100 km, takže s 20litrovou palivovou nádrží byste na jedno natankování měli ujet až 500 km.

Nová Jawa stojí ceníkových 154 840 Kč, což je hodně lákavá cenovka – ve výbavě přitom dostanete padací rám i centrální stojan, ochranný kryt motoru, nosiče kufrů nebo 12V a USB zásuvky. A ta nejlepší zpráva na závěr: Na nový model se můžete vyrazit podívat hned teď, protože prodejci už by ho měli mít na skladě.

Reklama

Související témata:
Načítám