Hlavní obsah

Nové BMW M8 bude mít nastavitelné brzdy

Foto: BMW

BMW M8

Světová premiéra nového BMW M8 se kvapem blíží, a tak mnichovská automobilka vytahuje další eso z rukávu. Tím je nastavitelný brzdový systém, který nabídne lepší odezvu od brzdového pedálu a přinese i snížení hmotnosti.

Článek

V novém BMW M8 bude tlačítko Setup skrývat celkem pět různých nastavení. Kromě obvyklé konfigurace motoru, podvozku, řízení, pohonu M xDrive to nově bude i nastavení brzdového systému.

BMW uvádí, že jde o spojení systému pro aktivaci a regulaci brzd a zároveň posilovače do jednoho celku. Díky tomu je hmotnost nižší cca o dva kilogramy. Zajímavé je, že posilovač brzd nevyužívá podtlaku. Namísto něj se aktivuje elektrickým regulátorem.

Foto: BMW

BMW M8 v maskovací fólii

Benefity nového systému jsou dva. První je lepší dávkovatelnost, která není ovlivněna dalšími vlivy (mokrá vozovka, vysoké boční zrychlení nebo vysoká teplota brzd). Nastavit půjdou dva režimy, sportovní a komfortní. Sportovní režim nabízí rychlejší tlak nutný k sešlápnutí brzdy, respektive zpomalování.

Pro BMW M8 se nabízejí karbon-keramické brzdy nebo klasicky vrtané kotouče s vnitřním chlazením a šestipístkovými brzdovými třmeny, které mají průměr 395 mm (na přední nápravě).

Foto: BMW

BMW M8 bude mít nastavitelný nejenom podvozek či řízení, ale nově také půjde nakonfigurovat brzdový systém

O pohon nové M8 se stará osmiválec s dvojicí dvoukomorových turbodmychadel a výkonem více než 440 kW / 600 k (přesné číslo zatím BMW neuvedlo). Pro připomenutí: verze 850i disponuje výkonem 530 koní (390 kW) a maximálním točivým momentem 750 Nm (při 1 840 – 4 600 otáčkách).

Převodovka u všech verzí nové generace řady 8 je výhradně automatická, osmistupňová. Síla motoru se standardně přenáší na všechna čtyři kola, po stisknutí tlačítka pak lze – stejně jako v M5 – sílu přenášet výhradně na zadní pneumatiky.

BMW M8 vznikne ve třech karosářských verzích, a sice kupé, kabrio a čtyřdveřové „kabrio“. Automobilka zatím neuvedla přesné datum světové premiéry, jisté je, že to bude v průběhu druhé poloviny letošního roku. Počítáme, že první dorazí kupé a následovat budou další varianty.

Reklama

Načítám